TIMISOARA. De la un an la altul, numarul timisenilor care sunt diagnosticati cu una dintre maladiile secolului 21, cancerul. In Timis, doar in prima jumatate a anului 2016, numarul de cazuri noi de cancer inregistrate era cu 25% mai mare fata de aceasi perioada a anului precedent.
CITESTE SI: Timisoara, intre cele mai sigure orase din Romania. Pe ce loc e capitala Banatului?
„Sunt diferite statistici, iar din datele pe care eu le am, cancerul gastric este mai frecvent in Banat decat in mediul obisnuit in Romania. Si cancerul de col uterin are o incidenta mare in zona noastra, iar Romania este pe primul loc in Europa la aceasta maladie, care afecteaza varste din ce in ce mai tinere. Cauzele nu sunt inca foarte bine determinate. Cu siguranta este vorba despre niste obiceiuri alimentare, si o incarcare genetica…Sunt o serie de explicatii care arata ca aceasta boala este mai frecventa in Banat”, a spus Octavian Mazilu, seful Sectiei de Chirurgie Oncologica a Spitalului Municipal din Timisoara.
Pe de alta parte, desi numarul pacientilor diagnosticati cu cancer este tot mai mare de la un an la altul, inovatia in oncologie permite acum tratarea personalizata a bolnavilor, astfel ca boala devine una cronica, in care rata mortalitatii este in scadere.
CITESTE SI: Se fac angajari la Primaria Timisoara. Vezi daca te incadrezi!
„In Timis si in Banat in general, aceasta maladie a secolului actual aduce mari probleme. Principalul lucru este de a arata progresele in aceasta maladie, de a constientiza populatia cu privire la necesitatea de a preveni si de a diagnostica la timp si, daca se poate, cat mai precoce aceasta afectiune, pentru ca rezultatele sunt in functie de momentul in care se realizeaza diagnosticul”, a adaugat Octavian Mazilu.
„In oncologie, trebuie sa schimbam impreuna un sentiment de frica nejustificat al populatiei. Prin inovatie s-au facut progrese enorme si trebuie sa lucram impreuna la indepartarea fricii pacientilor. Cancerul nu inseamna moarte, cancerul se trateaza, mai ales cu ajutorul inovatiilor recente in toate domeniile. In biologie moleculara, in productia de medicamente, de chirurgie, de tehnologii. Astfel, putem vorbi despre cancer ca despre o boala cronica obisnuita, asa cum vorbim despre hipertensiune sau diabet”, spune Stefan Curescu, seful Sectiei de Oncologie a Spitalului Municipal Timisoara.
CITESTE SI: Schimbare de ultima ora la pasajul Jiul din Timisoara. Se va inchide una dintre benzile de circulatie!
In judetul Timis, in prezent, in evidenta medicilor sunt peste 18 mii de bolnavi de cancer. Iar pentru a veni in sprijinul lor, dar si pentru a creste gradul de constientizare a oamenilor cu privire la inovatia in domeniul medicinei si a noilor posibilitati de tratare, specialistii din Timisoara s-au intalnit, in cadrul unei dezbateri, si au explicat ce inseamna noile „arme” cu care lupta impotriva cancerului, care pot face diferenta intre viata si moarte.