TIMISOARA. Crumpi cu galuscie, papricas de golamb, zama da paradaisa ori malaiul cu picmez sunt doar cateva dintre comorile culinare pe care gospodinele din Valcani la vor scoate din Lada cu zestre la primul eveniment al editiei a XIII-a a festivalului, sambata, 16 martie, la Dudestii Vechi.
Judetul Timis se pregateste de sarbatoare. In perioada 16 martie – 7 aprilie 2019 in fiecare sfarsit de saptamana din ”Lada cu zestre” a folclorului timisean vor fi aduse in atentia publicului dansuri si cantece vechi, gastronomie traditionala, graiul banatean, teatru popular, costume vechi si colectii diverse, dar si mestesuguri. Peste 1500 de artisti si peste 50 de formatii artistice vor participa in competitie si anul acesta la cele 2 categorii: ”Laureati” si ”Zestrea Timisului”.
Concursul se desfasoara in 7 centre zonale dupa cum urmeaza: ”Zestrea Timisului”: Dudestii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Varias – 23 martie 2019, Tomesti – 24 martie 2019, Nitchidorf – 30 martie 2019, iar categoria ”Laureati”: Deta – 31 martie 2019 si Sannicolau Mare – 7 aprilie 2019.
Sambata, 16 martie 2019, ora 14: 00 la Dudestii Vechi sunt invitate in concurs localitatile: Teremia Mare, Uivar, Cenei, Iecea Mare, Sacalaz, Otelec, Valcani, Comlosu Mare, Jimbolia, Cenad, Dudestii Vechi. Duminica, 17 martie 2019, de la ora 14: 00 la Peciu Nou se intrec localitatile Denta, Banloc, Ciacova, Foeni, Livezile, Voiteg, Moravita, Ghilad, Jamu Mare, Sanmihaiu Roman, Birda, Giera, Sag, Parta, Padureni, Jebel, Giulvaz, Iecea Mica, Peciu Nou.
Pentru a deschide festivalul, va invitam la Dudestii Vechi, sambata, 16 martie 2019, ora 14: 00, unde va avea loc un spectacol de 3 ore de folclor banatean cu dansuri romanesti din Comlosu Mare, hore si jocuri din Pusta Banatului, dar si doine in care regasim nealterat spiritul Banatului.
Comunitatea bulgarilor din Dudestii Vechi a pregatit cateva surprize: dansuri bulgaresti,”pita” traditionala bulgareasca, facuta dupa retete pastrate cu respect din generatie in generatie, cornuri si colaci cu nuca, mac si branza, o expozitie de costume bulgaresti vechi de peste 100 de ani. De la Jimbolia concurentii vor veni cu un program in care regasim Banatul multietnic de altadata: Corul ”Floris”, Ansamblul german ”Mini Hatzfelder” si ”Hatzfelder Pipatsche”, Ansamblul maghiar ”Delibab”.
La Peciu Nou, duminica, 17 martie 2019, de la ora 14: 00 , veti putea descoperi cum se joaca ”Caluserul” la Jebel, jocuri romanesti ca la Livezile, ”sezatoarea” de la Voiteg, expozitii de costume vechi din Alios, dansuri din Pusta Banateana de la Peciu Nou, dansuri sarbesti din Dinias si Sanmartinu Sarbesc, dar si expozitii gastronomice, preparate din cartea de retete a bunicilor sau graiul banatean care pastreaza in el vremurile unui spatiu banatean unic.
Juriul are urmatoarea componenta:
Coregrafie: Toma Frentescu, Nicolae Stanescu, Peri Vasile
Muzica: Carmen Popovici – Dumbrava, Marius Cirnu, Remus Valungan
Poezie dialectala, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavila – Tunas, Alina Mafa
Gastronomie traditionala: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expozitii, colectii: Maria Hadiji, Marius Bacriu
Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici
Organizator: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis
Parteneri: primariile si consiliile locale ale comunelor din judetul Timis
Finantator: Consiliul Judetean Timis
Manager: prof. Liliana Laichici
Regulamentul si alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se gasesc pe site-ul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis www.ccajt.ro.