E-urile sunt substante chimice carora li s-a atribuit o cifra. Nu toate E-urile sunt nocive, doar o parte dintre ele, de aceea este important sa le identificati, cu atat mai mult cu cat riscurile aduse asupra sanatatii sunt ingrijoratoare.
Lista E-urilor rele:
E102 – tartrazina
E104 – Quinoline Yellow
E110 – Sunset Yellow
E122 – azorubina
E124 – rosu ponceau
E127 – eritrozina
E132 – idigotina
E160 – annato
E212 – benzoatul de sodiu
E223 – metabisulfit de sodiu
E250 – nitrit de sodiu
E320 – butil-hidroxi-anisol BHA
E330 – acidul citric
E338 – acid fosforic
E412 – guma guar
E421 – manitol
E440 – pectina
E452 – polifostati
E455 – difosfat
E466 – carboximetilceluloza
E555 – silicatul de aluminiu si potasiu
E621 – glutamat monosodic
E951 – aspartam
E952 – ciclamat
E102 (tartrazina) – colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare.
E104 (Quinoline Yellow) – colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri.
E110 (Sunset Yellow) – intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nazale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.