Mancarea organica sau mancarea bio ne poate face mai sanatosi si mai frumosi, spun specialistii in nutritie. O masa pe zi ne-ar putea da energia necesara pentru 24 de ore. Nu este bine sa mancam insa cand suntem stresati sau nelinistiti, pentru ca atunci stomacul nostru nu ar digera cum trebuie mancarea. Dar ce inseamna, de fapt, conceptul de mancare bio?
Alimentele bio – termen sinonim cu ”organic” sau ”ecologic” – fac parte din obiceiurile de consum a mai bine de jumatate dintre orasenii din Romania, au relevat ultimele studii facute. Cu totii credem ca ”bio” inseamna ”mai sanatos”, ”mai gustos”, ”de o calitate mai buna” sau ”natural”. Asa si este, spun cu incredere specialistii.
Biologul Dana Baciu consuma numai mancare bio de 18 ani. De altfel, in urma cu un an de zile, si-a deschis si un restaurant pe acest concept in Timisoara. Zeci de timisoreni calca zilnic pragul acestuia, unde aleg sa manance fie salate bio, fie sa bea sucuri naturale de fructe sau sa consume un fel de mancare mai consistent.
”Este important ca alimentele sa fie compatibile, deci sa nu consumam alimente care sa fie incompatibile intre ele. Degeaba consumam alimente bio daca amestecam carne, cu cartofi, cu paine. Sunt complet incompatibile, dar lumea asa obisnuieste sa manance. Carnea se mananca numai cu legume sau cu salate. Altfel, creeaza aciditate. Niciodata nu se mananca o mancare cruda dupa o mancare gatita. E foarte nociv sa mancam dupa felul doi salata. Aceasta se mananca ca prim fel. Daca mancam fructe, trebuie sa le consumam prima data, iar dupa aceea sa consumam o mancare gatita. Fructele si legumele luate in stare cruda fermenteaza dupa o mancare gatita. Ei ii trebuie pana la opt ore daca are carne sa se digere, pe cand fructele se digera in jumatate de ora. Altfel, le obligam si pe ele sa stea atata timp si atunci produc fermentatii”, ne-a declarat Dana Baciu.
Specialistii in nutritie mai spun ca nu este deloc sanatos sa mancam atunci cand suntem stresati, agitati, nervosi sau suparati, deoarece organismul nu percepe tocmai bine felul de mancare pe care alegem sa il consumam. Asadar, masa trebuie luata intr-o stare de relaxare.
Timisorenii care prefera o masa organica sunt de obicei tinerii, asta deoarece persoanele trecute deja de varsta a doua s-au obisnuit sa se hraneasca cu mancare gatita, traditionala.
”Este suprinzator ca majoritatea clientilor nostri sunt tineri. Ne-am gasit si o explicatie: persoanele mai in varsta mult mai greu isi schimba modul de a gati, de a se alimenta. inca se obisnuieste sa se gateasca indelung mancarurile. Nu e sanatos. Degeaba am o leguma bio, daca o gatesc o ora sau jumatate de ora nu mai are nicio valoare, e un aliment mort”, mai explica Dana Baciu.
Legumele trebuie gatite doar cateva minute
Potrivit expertilor, alimentele nu trebuie gatite mai mult de cateva minute, deoarece altfel isi pierd toate principiile active. Nici compoturile sau sucurile din comert nu sunt tocmai bune, pentru ca sunt conservate si pasteurizate. Condimentele sunt iarasi foarte importante, nu numai pentru aroma si gustul pe care il dau, ci si ca rol medicinal, terapeutic.
Cat despre preturi, acestea nu sunt foarte ridicate. O masa bio cu alimente de peste hotare ne costa insa mai mult, dar avem si in Romania fructe suficiente care au o mare putere terapeutica. Este vorba despre catina, maces, coacaze sau afine. Iar retete pentru mancare din aceste alimente se gasesc si pe Internet, nu numai in cartile vechi de bucate.
O zi bio!
Macar o data pe zi trebuie sa mancam ceva sanatos, chiar daca nu respectam toate regulile, spun specialistii. Important este sa incepem intotdeauna ziua cu un aliment crud: un suc proaspat, un mar sau o salata. Prima inghititura trebuie sa fie ceva bio, sanatos. Seara trebuie sa o incheiem cu o masa usoara, cu mult inainte de a ne culca.