Timp de trei zile Centrul Regional de Afaceri din Timnisoara va gazdui un Targ de mestesuguri, gastronomie si fotografie. La targ vor fi prezenti mesteri si producatori din sapte zone din Banat, doua din Serbia si cinci din Romania. In programul targului sunt cuprinse si demonstratii practice sustinute de mestesugari.
Targul de mestesuguri, gastronomie si fotografie din Banat face parte din activitatile derulate in cadrul Proiectului ‘Patrimoniul viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului’.
„Targul reuneste mestesugari si artizanti din sapte areale din Banatul romanesc si Banatul sarbesc. Este vorba despre oameni cu care au discutat de-a lungul acestei ultime jumatati de an, fie tinerii profesori sau studenti de la Universitatea de Vest din Timisoara, fie expertii Camerei de Comert a judetului Timis. Este vorba despre oameni care continua sa produca anumite alimente traditionale, anumite bauturi, potrivit unor sisteme traditionale. Deasemenea este vorba despre oameni care au anumite indeletniciri artistice, sculpteaza, picteaza croseteaza in asa fel incat aceste lucruri amintesc de o viata traditionala. „ a spus Otilia Hedesan, manager de proiect din partea Universitatii de Vest Timisoara.
„Dupa estimarile noastre vor fi in jur de 60…70 de expozanti care vor aduce produse traditionale. Ne-a indreptat spre comunitate, spre institutiile publice, spre primarii, scoli, camine culturale… ne asteptam in total la cel putin 100 de participanti care sa fie prezenti alaturi de noi. Confrom programului conex acestia vor participa la lansarea panelului de dezvoltare comunitara, la lansarea programului de consultanta, mentorat si formare profesionala… Speram sa avem vizitatori atunci cand vor performa ansamblurile folclorice, speram sa fie alaturi de noi copiii si profesorii atunci cand vom deschide atelierele pentru copii.” considera Simona Ciuferescu, coordonator de proiect, CCIAT.
Targul se deschide la Centrul Regional de Afaceri joi, 14 decembrie, cand sunt programate: spectacole folclorice, panelul „Dezvoltarea comunitara: prezent si viitor” si deschiderea programului de formare profesionala si mentorat. De la ora 16.30 va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie si pictura „Oameni in imagini”.
Vineri, de la ora 11.00, copii vor avea parte de ateliere de invatare a practicilor traditionale, precum pictura naiva, crosetarea naticacilor sau colindatul. De la ora 10.00 se desfaosara demonstratii de gastronomie iar de la ora 16.00 un sepectacol folcloric sustinut de ansambluri din Uzdin si Kikinda.
Targul se incheie sambata, 6 decembrie. In programul acestei zile sunt cuprinse spectacole folclorice si decernarea diplomelor de participare.
Printre mestesugarii si artizanii prezenti la targ se numara creatori de costume populare, producatori de branzeturi,dulceturi,taitei de casa, miere sau sucuri naturale, pictori si sculptori..