Nicolae a luat chiar si viata celor ce incercau frontiera etc. Scuzati, a mai dat şi omu’ cu generozitate cate ceva, cum ar fi decretei sau cate o septicemie pentru avorturile mai neinspirate. Si totusi, Nea Nicu a fost adulat, venerat, ba chiar semizeificat. Adrian Paunescu a facut din Nicolae o muza a creatiei sale. De fapt, un muz. De aceea, noi am avut un Cel mai Nicoale (The Most Nicolae) si nu un Mos Nicolae.
Patria era cabinetul de lucru al Tovarasului Nicolae Ceusescu. Poate nu va vine sa credeti, dar Nicoale al nostru a fost si marinar: „Mandra-i corabia, mester carmaciul”, scria acelasi Paunescu.
Dar ceva s-a intamplat in decembrie 1989 cand batraneii Ceausescu Nicolae si Elena au vazut cata baza se putea pune pe volume omagiale, pe tonele de adjective lingusitoare, pe manifestarile de profunda mandrie patriotica.
In loc de “sentimente inaltatoare”, au avut parte de niste “sentimente incaltatoare”, dupa cum impunea si meseria. Sau, inca mai precis, de niste vajnice “sentimente inaltatoare la cer”. Iar apoi, pentru cateva luni, romanii au scris “nicolae ceausescu”, “Odiosul si Sinistra lui sotie”, dictatorul. (Gen. Chitac, atunci cand a trebuit sa anunte la TVR Libera ca “Dictatorul a fost prins”, a spus cu o limba coclita de spaima “Obiectivul a fost prins”!)
Daca nu ma insel, numele Nicolae are cele mai multe hipocoristice, adica nume de alint: Nicu, Nicki si Lae.
Apropo, stiati ca in familia Ceasescu au existat doi Nicolae Ceausescu? Da! Celalalt a devenit Niculae, ca sa nu se presupuna ca Andruta Ceausescu era cam betoc atunci cand l-a inregistrat pe viitorul mare carmaci.