„Il felicit pe Nikolic pentru victoria meritata. Ii doresc succes„, a declarat Tadic. Nikolic a obtinut 50.21% din voturi fata de 46.77% obtinute de Tadic, dupa numararea a 41% din buletinele de vot, conform Comisiei Electorale Centrale, citata de AFP.
Rezultatul este unul neasteptat intrucat pro-europeanul Tadici era favorit in castigarea celui de-al doilea tur de scrutin. Tadici era cotat cu 58% din preferintele electoratului in timp ce Nikolic doar cu 42%. Actualul presedinte aflat in functie de 8 ani a promis in campanie ca in noul mandat va reusi sa negocieze pentru tara sa conditiile de aderare la UE. Serbia a primit in luna martie statutul de stat candidat la accederea in UE si asteapta stabilirea unei date pentru inceperea efectiva a negocierilor.
Nikolic a incercat in timpul campaniei sa capteze nemultumirile sarbilor datorate starii proaste in care se gaseste economia si a ratei uriase a somajului care a ajuns la 24%. Fost aliat al celebrului Slobodan Milosevic, Tomislav Nikolic s-a aliat in runda a doua a alegerilor cu un partid ostil apropierii de Uniunea Europeana.
Cine este Tomislav Nikolic?
Liderul opozitiei din Serbia, Tomislav Nikolic, a declarat duminica dupa ce a fost ales in functia de presedinte ca va duce Serbia pe drumul integrarii in Uniunea Europeana, va lupta impotriva coruptiei si va dezvolta economia pentru eradicarea saraciei.
Nikolic, 60 de ani, a reusit sa-si ia revansa in fata lui Boris Tadic, dupa ce acesta l-a invins in alegerile prezidentiale din 2004 si 2008.
Dupa ce ani de zile a fost mana dreapta a ultranationalistului Vojislav Seselj in Partidul Radical Sarb, Nikolic a fondat in anul 2008 Partidul Progresiv. Este poreclit „groparul”, pentru ca detine un cimitir in localitatea natala, Kragujevac.
Cunoscut pentru atitudinea sa anti-UE, acesta anunta intr-o interventie in Parlament ca „ar fi mai bine pentru Serbia sa devina o provincie a Rusiei, decat sa adere la Uniunea Europeana”.
In campania electorala, Tomislav Nikolic a promis reinvierea economiei prin construirea unui canal care va lega Dunarea de Marea Egee, fara a explica modul in care intentioneaza sa puna in aplicare un astfel de proiect de aproximativ 600 de km lungime si care va trece prin Serbia si alte doua tari. Analistii sunt sceptici cu privire la capacitatea acestuia de a-si indeplini promisiunile electorale.
Dupa ce a absolvit liceul in Kragujevac, Nikolic a absolvit Facultatea de Economie si Management la Novi Sad.
In 1991 a devenit membru al Partidului Radical Sarb, format prin fuziunea Partidului Radical al Poporului si Miscarea etnicilor sarbi, apoi a fost ales deputat in Adunarea Nationala a Serbiei.
Sub conducerea lui Slobodan Milosevici si a Partidului Socialist din Serbia, Nikolic si Seselj au fost condamnati la cate trei luni de inchisoare pe care i-au executat in Gnjilane. Cu toate acestea, in martie 1998 partidul sau a format o coalitie cu Partidul Socialist, Nikolici devenind vice-presedinte al Guvernului.
In septembrie 2008 Nikolic a demisionat brusc de la conducerea Partidului Radical, in urma neintelegerilor cu Vojislav Seselj, asupra modului in care partidul ar trebui sa reactioneze la propunerea ca Serbia sa devina membru al Uniunii Europene. La doar cateva zile a anuntat formarea Partidului Progresist din Serbia.
In urma cu un an, Nikolic si aliatii sai anuntau in fata Adunarii Nationale o actiune de protest cu scopul obtinerii alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit oficialilor, aproximativ 55.000 de persoane au participat la actiune, care s-a incheiat in urma discutiilor cu Boris Tadic.
Tomislav Nikolic este casatorit cu Dragica Ninikovic si au impreuna doi copii.