TIMISOARA. Agricultorii romani au ajuns sa priveasca cu jind spre utilajele cu care strainii lucreaza terenurile agricole si mai ales spre productia pe care acestia o obtin. Munca multa, dar cu tractoare si combine de ultima generatie inseamna in Timis profit frumos.
In judetul nostru, potrivit datelor de la Directia Agricola Timis, cam un sfert din suprafata agricola este cultivata de cetateni straini, in special de italieni, care au investit foarte mult in acest domeniu. In total avem aproape 100.000 de hectare de terenuri lucrate de straini, in Timis, fata de 533.000 de hectare cat are judetul.
Paolo Rocchi conduce una dintre cele mai mari exploatatii agricole din Timis. Firma sa administreaza peste 12.000 de hectare de teren in zona Teremia-Valcani-Dudestii Vechi. Iar ca el sunt zeci de alti italieni care au investit masiv in agricultura timiseana.
„Secretul este sa fie respectati timpii in care se fac lucrarile agricole. Interventiile trebuie facute atunci cand sunt programate, nici mai devreme, nici mai tarziu. Daca nu exista rigurozitate, nu iese nimic”, spune agricultorul italian.
Investitorul italian mai spune ca firma sa foloseste tehnologie de ultima generatie si ca fara investitie nu ar exista profit.
„Folosim tehnologie moderna. Utilajele si terenurile sunt urmarite prin satelit. Acolo unde constatam ca este nevoie, intervenim repede si la obiect. Daca vedem ca intr-o zona e nevoie de ingrasamant, intervenim doar acolo si atat cat trebuie pentru ca planta sa creasca. Folosim si irigatii moderne, cu sistem liniar cu pivot. Avem si utilaje moderne, foarte mari. Spre exemplu, un tractor mare de 600 de hectare poate ara 3-4 hectare pe ora, dar asta inseamna si consum mai mare”, mai spune Rocchi.
„Cand merg in camp cu combinele astea, zici ca se porneste razboiul. Merg asa in linie si, daca n-ar fi impachetate, ar ocupa tot drumul. Sunt foarte mari si ara un ogor in cateva ore. Cum sa nu mearga treaba?„, spune Vasile Tusa, un mic agricultor din zona, invidios pe utilajele cu care lucreaza italienii.
„Astea-s o caruta de bani. Nu zic, una e sa lucrezi asa pamantul si alta cu tractoare vechi care se tot strica, se tot carpesc, nu gata la timp treaba, ramai cu grau’ in camp, da ploaia si putrezeste„, adauga Petru Micsa, un alt agricultor care si-a dat pamantul in arenda.
Agricultura moderna necesita suprafete mari pentru a obtine randament, iar investitorii italieni stiu asta foarte bine.
„In Italia agricultura nu se face pe spatii atat de mari si nu este foarte mult teren disponibil. Dimensiunea medie a unei ferme este de 15-20 hectare. Noi lucram 12.000 de hectare si obtinem una din cele mai bune productivitati din tara. Am inceput prin a lua o suprafata mare in concesiune si apoi an de an am cumparat suprafete. Nu ne-am ocupat niciodata cu specula, noi am facut agricultura ca afacere si din pasiune. in momentul de fata asiguram aproximativ 150 de locuri de munca”, spune Paolo Rocchi.
Calitatea pamantului din judetul Timis, cel mai mare judet, ca suprafata, din Romania, a fost cea care i-a atras pe investitorii straini.
„Calitatea pamantului este importanta, dar tehnologia si rigurozitate sunt la fel de importante. Zona in care lucram noi nu este tocmai cea mai productiva. Cele mai bune soluri sunt in zona Lovrin – Jimbolia, ale noastre nu sunt la acelasi nivel. Problema noastra aici in zona este ca nu avem suficienta apa pentru irigatii”, a mai declarat italianul.
Pe langa strainii care cultiva in Timis mai sunt si cativa producatori romani, e drept, foarte putini, care au avut curajul sa investeasca in agricultura.
Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca sunt si cativa romani care au tehnologie moderna si utilaje performante si ca acestia incearca sa tina pasul cu strainii care investesc la noi in judet.
Si cum, de exemplu, productia de grau de anul acesta a fost una mare fata de anii anteriori, acest lucru se datoreaza si strainilor fac agricultura in Timis cu utilaje dupa care romanii inca ofteaza. Si aceasta si pentru ca, desi fonduri europene au fost multe, nu s-au inghesuit sa le obtina.
CITESTE SI: Productie de grau uriasa in 2013, preturi minuscule. In Timis, producatorii stau cu graul in hambare!