Opinia Timisoarei

‘Marea peticeala’ de pe proaspat modernizatul bulevard Calea Bogdanestilor din Timisoara. Cum arata ‘șotronul’ de 30 de milioane de euro. Foto

TIMISOARA. Din asfaltare in reasfaltare au tinut-o toata vara… pana-n toamna muncitorii pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, bulevardul a carui modernizare de 30 de milioane de euro s-a terminat, teoretic, de luni bune.

CITESTE SI: Tot din asfaltare in reasfaltare, pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, la cateva luni de cand s-a terminat modernizarea de 30 de milioane de euro. Video

CITESTE SI: Efect de discoteca pe Calea Bogdanestilor din Timisoara. Au luat-o razna becurile inteligente de pe bulevardul proaspat modernizat. Video 

Au decopertat si turnat asfalt nou pe portiuni lungi de carosabil, au refacut segmente insemnate din trotuare, dar si accesele in curtile timisorenilor care locuiesc la bulevard.
Astfel, de la atatea reparatii facute dupa… finalizare, Calea Bogdanestilor a ajuns sa concureze cu dalele controversate de tip ‘tabla de șah’ de pe trotuarele din centrul Timisoarei.

E petic.. langa petic, unul mai nou, altul mai prafuit deja. Au decopertat si ras-asfaltat toata vara, toata toamna. Ne intrebam de luni de zile cand se termina cosmarul„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro un timisorean care locuieste pe Calea Bogdanestilor.

Ca trotuarul e șotron e una, dar vedeti carosabilul pe care l-au reasfaltat pe bucati… intr-o parte e mai sus, in alta mai jos. Este o bataie de joc. La vecinul meu au spart de doua ori accesul in curte ca n-au reusit sa-l niveleze. Apoi, e plin de crapaturi, de lipituri facute cu nu stiu ce material„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro o localnica.

La inceputul lunii iunie, inainte de alegeri, primaria repornea tramvaiul 5 pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, odata ce era finalizata, teoretic, modernizarea bulevardului, respectiv se incheia si amenajarea temporara a buclei de intoarcere din dreptul viitorului pasaj Solventul.

Desi gata de aproape 5 luni, lucrarea de pe Bogdanestilor abia zilele acestea a intrat in procedura de receptie, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara. Asta pentru ca, inca de la primele ploi apa baltea pe carosabil, iar dupa primele saptamani asfaltul s-a valurit pe portiuni insemnate. In vara, la primele inspectii, reprezentantii municipalitatii au cerut constructorului sa procedeze la reparatii si sa refaca stratul de asfalt pe sectoare lungi, nicidecum sa lase in urma petice.

De atunci, antreprenorul a tot… lucrat. In august si septembrie, muncitorii au tot decopertat segmente intregi din dreptul intersectiei cu strada Barzava, iar apoi le-au asfaltat.

La inceputul lunii octombrie, faceau asfaltari, in acelasi loc. O demonstrau imaginile trimise la redactie de un cititor opiniatimisoarei.ro.

La sfarsitul lunii septembrie,  becurile inteligente, montate pe proaspat modernizatul bulevard, au luat-o razna la un moment dat. Acestea au oferit un adevarat spectacol cand fiecare led instalat pe stalpii de pe Bogdanestilor a inceput sa palpaie, intr-un efect de stroboscop, care i-a naucit deopotriva pe pietoni si pe soferi vreme de mai multe ore.

Va avertizam ca imaginile de mai jos contin semnale luminoase intermitente si pot declansa crize de epilepsie!

La felul in care arata astazi Calea Bogdanestilor, ramane de vazut daca indeplineste standardele de calitate impuse prin contract si lucrarea va putea fi si receptionata de catre Primaria Timisoara.

UPDATE: Alin Ciobanu, inginer constructor, cunoscut pentru pozitiile sale critice legate de activitatea primariei pe linie de infrastructura, atrage atentia ca, in fapt, receptia lucrarii de pe Bogdanestilor ar fi fost deja realizata de Primaria Timisoara. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Alin Ciobanu vine cu o serie de precizari, dupa publicarea acestui articol.

Există mai multe tipuri de recepție
1. Receptia fazelor de lucrari (fundații în zona X, canalizare tronson Y etc); în baza acestor recepții (și alte documente aferente) se fac plățile pe perioada șantierelor. Aceste reparatii sunt facute & acceptate de PMT, pentru că altfel n-ar avea cum să le deconteze lucrările.
2. Receptie de la finalul lucrarilor. Și acestea se pot face pe tronsoane / faze. Fără acest tip de recepție, PMT nu are voie să dea în folosință lucrarea, în acest caz bulevardul respectiv. Astfel, receptia/receptiilede la finalul lucrarilor este semnata de multa vreme. Fără recepția de la finalul lucrărilor, terenul este încă în șantier, iar șantierul nu este un spațiu care să permită accesul public. Recepția se poate semna & accepta și cu observații care să implice obligația constructorului de a remedia anumite probleme, în condițiile în care se consideră că magnitudinea problemelor nu este ridicată (că-i sărită vopseaua undeva, că marcajul de altundeva e imperfect, că două borduri sunt ciobite etc.).
3.Receptie finala, 𝐥𝐚 expirarea perioadei de garantie. Pentru o perioadă după finalul lucrărilor, perioadă care curge începând cu semnarea recepției de la finalul lucrărilor, lucrarea este în garanție. Pe proiecte făcute cu fonduri europene, perioada minimă de garanție este de 5 ani. Cum nu-s 5 ani de când a pornit șantierul, evident că nu-s 5 ani de la recepția de la finalul lucrărilor. Aceasta este singura receptie care nu este semnata„, noteaza Alin Ciobanu, inginer constructor in Timisoara.

FOTO: Forum STPT si cititori opiniatimisoarei.ro

***

Va reamintim, valoarea totala a investitiei in modernizarea Caii Bogdanestilor a fost de aproape 150 de milioane lei, dintre care 91 de milioane bani europeni, adica 30 de milioane de euro. Diferenta de suma provine dintr-un imprumut luat de Primaria Timisoara de la BERD.

Contractul cu antreprenorul Sylc Con Trans a fost semnat in iunie 2020. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in august 2020, iar constructorul avea la dispozitie 31 de luni sa termine de reabilitat Bogdanestilor, unde au fost schimbate utilitatile si retelele subterane, s-au inlocuit liniile de tramvai si carosabilul si s-au amenajat spatii verzi si piste de biciclete.

 

Exit mobile version