“Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, in temeiul si cu respectarea legislatiei in vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor” se arata in proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii.
Iata unul dintre motivele emiterii proiectului, aasa cum apare el in nota de fundamentare: “Datorita vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea / prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei, amenintând dreptul la viata si dreptul la integritate fizica a tuturor persoanelor apartinând comunitatii locale sau a celor care tranziteaza localitatea”
Renovarile se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autoritatile locale. Acestea se vor ocupa si de inventarierea cladirilor la care trebuie intervenit si de notificarea proprietarilor care refuza sa si le renoveze.
Lucrarile se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, lucrarile vor fi efectuate de stat, care se va indrepta apoi asupra proprietarului pentru a si-recupera cheltuielile. Totusi, daca proprietarii au venituri pe membru de familie sub castigul mediu net pe economie, lucrarile vor fi platite de stat. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanda subventionata.