Marian Eperies are 42 ani, este casatorit si are doi copii. Este prim comisar si din 2006 conduce Garda de Mediu Timis. Inainte de asta, timp de 9 ani, s-a ocupat de probleme de mediu la Primaria Timisoara.
Care sunt cei mai mari poluatori din Timis?
Intotdeauna m-am ferit sa spun, fara sa am dovezi, ca sunt poluatori. Exista in schimb societati comerciale cu impact asupra mediului cu risc de poluare. Rolul Garzii de Mediu este de a identifica acesti agenti economici si de a verifica daca odata cu punerea in functiune a instalatiilor respective au obtinut autorizatie de mediu de functionare si daca o respecta. Nu pot sa va fac un clasament, in Timis exista nu mai putin de 51 de obiective care pot avea impact major asupra mediului. Ca si domenii de activitate avem fermele de crestere a animalelor, societatile comerciale care produc detergenti, extractiile petroliere, CET-urile din Timisoara, etc.
Dar dintre aceste 51 de obiective, puteti sa imi faceti un top 5 care au primit cele mai multe amenzi? Sa zicem in ultimii 5 ani?
In fiecare an am avut cate un domeniu unde am avut probleme mai multe. In 2007 am avut cele mai multe probleme cu cresterea animalelor in sistem intensiv, respectiv cu societatea Ferme Smithfield. Era perioada in care dumnealor se ocupau cu modernizarea si autorizarea fermelor de crestere a porcilor. In 2008 am avut probleme cu inchiderea deponeului de la Parta si gestionarea deseurilor la nivelul judetului Timis. In 2009 au fost spatiile de depozitare a gunoiului menajer de la celelalte localitati din Timis. Iar in 2010 am avut problema cu Timisoara, cu praful cu care ne luptam zi de zi.
Dar nu pomeniti nimic despre cea mai mediatizata problema de mediu, situatia fabricii de anvelope Continental!
Pai tocmai doream sa va spun. In toata aceasta perioada am acordat o atentie deosebita situatiei de la Continental. In linii mari cam astea au fost problemele cu care ne-am confruntat. Vreau sa va povestesc ceva: mi-am adus aminte de o invitatie pe care am primit-o in 2008 de la Camera de Comert aceea de a inmana premiile pentru cele mai bune firme din anul respectiv. Am cerut sa vad lista si am constatat ca o mare parte din firmele premiate de CCIAT erau agenti economici pe care noi i-am controlat si amendat si atunci am refuzat sa particip la premierea lor.
Dar in momentul de fata cei de la Continental au autorizatie sau nu?
Autorizatia de mediu pentru Continental este eliberata de anul trecut. Este valabila, si societatea respecta parametrii autorizabili existenti. Avem controale aproape in fiecare luna la ei. Eu m-am ferit intotdeauna sa spun ca avem o poluare de la Continental. Eu spun ca avem un disconfort dat de mirosul neplacut creat de aceasta activitate. Cert este ca din masuratorile facute de noi acolo, acum nu rezulta ca acolo este poluare. Este vorba doar de un discomfort olfactiv.
Istoria e lunga in acest caz… ati primt mii de sesizari de la oamenii din zona care reclamau mirosul de cauciuc. Totusi pana la urma au primit autorizatie. Dumneavoastra reprezentati o institutie a statului, care are menirea sa reprezinte interesele cetatenilor. Interesul cetatenilor era ca aceasta companie sa nu mai primeasca autorizatie… Este corect ca au primit-o? S-a trecut peste interesele oamenilor…
Daca nu ai dovezi concrete, palpabile…
Aveti sesizarile…
Da. Sesizarile arata ca e o problema legata de miros. Dar este o diferenta intre disconfort de miros si poluare… Noi avem un studiu facut de niste experti din Austria, care confirma ca la Continental exita un disconfort olfactiv, pe o scara de la 1 la 10, la niveul 6, usor neplacut. Asa au spus specialistii. Daca dumneavoastra considerati ca e mai mult…
Nu eu consider! Oamenii care locuiesc acolo. Ei conteaza… Sau ar trebui sa conteze…
Si eu poate consider ca in anumite momente e mai mult decat usor neplacut. Ei respecta legislatia. Nu avem ce sa le facem… ca sa interzici functionarea unui agent economic, trebuie sa ai toate dovezile necesare.
Repet, aveti sesizarile…
Da, dar ele trebuie dovedite prin masuratori.
Timisoara este cel mai poluat oras din Romania
Cand vine vorba despre praf. Ne place tuturor sa ne laudam ca Timisul e judet de frunte in Romania. Din punct de vedere al investitiilor, al constructiilor, al comportamentuli oamenilor. Toate acestea daca scapa la un moment dat de sub control se intampla un dezechilibru. Concret, in Timis si Timisoara se investeste foarte mult, se construieste foarte mult. Praful provine si de pe terenurile agricole, de la spatiile verzi neamenajate, de la masinile care nu sunt spalate la timp, samd. Pot sa va spun ca poluarea cu praf a scazut semnificativ fata de anul trecut. Anul acesta am dat de exemplu 64 de sanctiuni in acest domeniu, cu o valoare totala de 916 mii de lei, o valoare foarte mare.
De ce nu exista respect pentru mediu in Romania cum exista, de exemplu, in Austria?
Pentru ca sunt multi care nu cunosc legislatia de mediu. Nu exista nici educatie de acasa, ca nu ai voie sa arunci gunoiul pe jos, sa parchez masina pe spatiul verde, sa rupi un copac sau o floare… In momentul in care faci aceste lucruri in mod repetat, impactul este devastator. O alta problema este faptul ca proprietarii terenurilor sau adminsitratorii lor nu se ingrijesc de ele. Nu iau masurile necesare ca acestea sa nu se umple de gunoaie. Necunoasterea legislatie ne costa foarte multi bani! Sunt primari care spun ca ii costa foarte mult salubrizarea. Pai in loc sa aloce de la an la an mai multi bani pentru curatarea terenurilor, nu mai bine aloca bani pentru preventia fenomenului? Eu spun ca ar trebui investiti mai multi bani si in educatie ecologica. De aici pleaca totul, de la educatie. Acum e democratie si face fiecare ce vrea, ca sa folosesc o sintagma care nu va place voua ziaristilor… Totusi daca presiunea ar fi mai mare pe cel care face ce vrea in domeniul mediului, eu zic ca lucrurile s-ar indrepta spre normal.