UPDATE: Reactia lui Marian Iancu nu a intarziat sa apara, dupa ce Tribunalul Bucuresti l-a condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul RAFO. Iancu a trimis un comunicat de presa. Redam textul integral al comunicatului:
Cu privire la hotararea Tribunalului Bucuresti in ceea ce ma priveste, fac urmatoarele precizari:
1. Nu este vorba de niciun dosar RAFO. Personal, nu sunt implicat in niciun dosar legat de acea rafinarie! Nu am creat niciun prejudiciu statului roman atata timp cat am condus RAFO. Ba din contra, am recuperat peste 260 de milioane de euro, bani pe care-i datorau predecesorii mei statului roman. La data prezenta, RAFO nu mai are nicio datorie bugetara si asta in urma programului de reorganizare pe care l-am condus.
2. Este vorba de un dosar care priveste mai multe firme, printre care si una din grupul VGB, careia nu i-a fost retinuta in aceasta hotarare niciun prejudiciu cauzat statului. In dreptul celorlalte firme, s-au stabilit prejudicii, dar in mod eronat, pe langa proprietarii acelor firme m-au acuzat pe mine si fratele meu ca fiind actionari. Lucru cu totul si cu totul neadevarat. Firmele la care am facut referire nu sunt de tip-fantoma, iar actionarii exista si sunt cetateni romani, parte in dosar. Aceasta este eroarea judiciara pe care o vor indrepta Curtea de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie.
3. Acest dosar nu are legatura cu fotbalul, cu acte de coruptie si cuprinde evenimente din perioada 2000-2001.
4. Grupul de firme BkP nu este implicat in acest dosar. Clubul Politehnica Timisoara nu are nimic de suferit de pe urma acestei decizii. Toate sustinerile de mai sus se gasesc in decizia Tribunalului, aflata pe site-ul institutiei in cauza.
5. Actionarii persoanei juridice FC Politehnica Timisoara SA nu sunt implicati in acest dosar.
__________________________________________________
Hotararea magistratilor de la Tribunalul Bucuresti nu este definitiva. Ea poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.
„Este o eroare judiciara. Avocatii vor indrepta asta la Curtea de Apel. Nu are nicio legatura cu fotbalul, de aceea nu vreau sa discut prea mult. Probabil sunt mai multe nume de ‘Iancu’ implicate in dosar si de aici confuzia. Sunt niste societati comerciale pe acea lista, dar au nicio legatura cu mine. Eu nu sunt implicat in dosarul Rafo.” „Cunosc dosarul, insa nu am nicio legatura cu el. Nu stiu daca are legatura cu cel in care am fost implicat in 2005, o sa verific.„, a declarat Marian Iancu la Sport.ro.
Vom reveni cu detalii!
Trimisi in judecata in 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar au fost judecati pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savârsirii de infractiuni si spalare de bani.
Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit ca Margarit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica au derulat activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinaria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA.
Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii constituite pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice. Grupul alcatuit din cele noua persoane au uzat in activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.
Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, la 24 iunie, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate.