TIMISOARA. Temerea ca o parte dintre marile companii multinationale din Timis ar putea sa-si relocheze unitatile de productie mai spre nord, in statele din fostul spatiu sovietic, este combatuta de reprezentantii marilor confederatii sindicale. Mai mult, din datele detinute de acestia, nu numai ca nu se prefigureaza inchiderea unor fabrici din Timisoara sau din judet, cu consecintele de rigoare asupra ratei somajului, ci se asteapta chiar relocarea in Timis si deschiderea de noi unitati de productie apartinand unor concerne de renume mondial.
“Nu avem cunostinta ca vreo mare companie cu capital strain din Timis sa-si doreasca sa plece, dimpotriva, asteptam deschiderea unei sectii de productie noi, la o fabrica din Timisoara, care va fi relocata din Cehia. Nu va pot spune despre ce companie e vorba, intrucat, un mare concern cand isi face un plan de afaceri se bazeaza pe confidentialitate pana la momentul startului acelei investitii in Romania, insa va pot dezvalui ca se vor crea pana la 500 de noi locuri de munca”, ne-a declarat liderul BNS Timis, Aurel Mihut. In opinia sa, marii investitori nu au motive sa renunte la facilitatile de care beneficiaza in Romania.
“Nu au nici un interes sa plece si datorita facilitatilor create de autoritati. Salariile sunt destul de bune, din perspectiva companiilor, profitul se repatriaza, mana de lucru – profesionista. Daca, din cand in cand, se mai arata pisica relocarii, este doar pentru a mai forta mana autoritatilor, sa pastreze facilitatle, si sa astampere presiunile sindicale pentru marirea salariilor. Un anumit tip de politica manageriala”, mai spune Mihut. “Plecarea investitorilor straini spre alte tari ar echivala cu o adevarata bomba sociala, care ar arunca rata somajului la cote greu de estimat. Sper ca acest lucru nu se va intampla, intrucat mediul economic din Timis este propice dezvoltarii marilor companii private”, a precizat si presedintele Filialei Timis a Federatiei Sindicale Cartel Alfa, Stefan Gogosanu.
“Toate spatiile de cazare din Sannicolau, ocupate de muncitorii adusi din alte parti!”
La fel de optimist asupra colaborarii locale cu doua dintre cele mai mari companii multinationale cu unitati de productie in Timis, Zoppas si Delphi Packard, este si primarul orasului Sannicolau Mare, Danut Groza. “Nici vorba de plecare! Dimpotriva, in continuare se fac angajari, se aduc oameni din alte parti. La sfarsitul anului trecut, toate spatiile de cazare din Sannicolau Mare si imprejurimi erau inchiriate si folosite la capacitate maxima. Chiar si noi, Primaria, am inchiriat o cladire cu 70 de locuri de cazare la una dintre fabricile din oras. Contractul de inchiriere l-am prelungit si in acest an, semn ca e nevoie de forta de munca. Asta e realitatea!”, ne-a asigurat Danut Groza. Perspectiva dezvoltarii afacerii de la Sannicolau Mare a fost subliniata, la sfarsitul anului trecut, de insusi Gianfranco Zoppas, patronul fabricii cu aproape 3000 de angajati. “Noi ne vedem in continuare de drumul nostru. In aceste momente chiar foarte critice pentru dezvoltarea mondiala, cred ca Sannicolau Mare va trage beneficii pe viitor”, a spus Zoppas, evidentiind buna colaborare cu primaria orasului de pe Aranca.
Datorita prezentei marilor concerne mondiale in Timis, la finalul anului 2010, judetul nostru se afla pe locul III in topul exporturilor, cu o cifra de peste 2,5 miliarde de euro, trimitand pe pietele externe piese pentru masini, detergenti, textile, incaltamintea si aparatura electronica. in 2012 se asteapta ca Timisul sa urce in topul exportatorilor, in conditiile in care liberalizarea pietei europene a carnii de porc va duce la exportul a 20 – 25.000 de tone de carne de porc, cea mai mare parte din aceasta parte de tara.