Agentia Spatiala Europeana va difuza timp de o ora imagini live de pe Marte.
CITESTE SI: Din nou pe doua roti pana in Serbia, pornind din Timisoara, de Ziua Mondiala a Bicicletei
Transmisiunea de pe planeta rosie are loc cu ocazia sarbatoririi celei de-a 20-a aniversare a Mars Express.
Acesta se va receptiona pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe pamant un spectacol unic. Fluxul de imagini de pe planeta rosie, de la o distanta de 3 milioane de kilometri va incepe la ora 19.00 (ora Romaniei).
Proiectul MARS EXPRESS al ESA este destinat unei mai profunde intelegeri a celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Imaginile vor fi transmise direct pe Pamant de la Camera de monitorizare vizuala (VMC) de la bordul orbiterului, aratand Marte de departe in toata splendoarea sa. Deoarece aceasta misiune ruleaza de aproape doua decenii, echipamentele invechite au cunoscut zile mai bune, scrie ziare.com.
„Aceasta este o camera veche, planificata initial in scopuri de inginerie, la o distanta de aproape trei milioane de kilometri [1.864.114 mile] de Pamant – aceasta nu a fost incercata inainte și, pentru a fi sincer, nu suntem 100% siguri ca va functiona”, a declarat James Godfrey, manager de operatiuni spatiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt.
Este numit „in direct”, dar va exista o ușoara intarziere din cauza timpului necesar pentru ca lumina sa parcurga distanta mare dintre Pamant și Marte. Distanta depinde de orbitele celor doua planete, dar media este de aproximativ 225 de milioane de kilometri.
Timpul dintre imaginile luate de pe orbita in jurul lui Marte și aparitia pe ecran va fi de aproximativ 18 minute: aproximativ 17 minute pentru ca lumina sa calatoreasca de pe Marte pe Pamant și inca un minut pentru a trece prin firele și serverele de pe sol.Imaginile care vor fi transmise de pe Marte se vor succede la aproximativ 50 de secunde, anunta expertii de la ESA. Mars Express a trecut prin multe momente memorabile in cei 20 de ani de existenta, facand descoperiri cheie de pe planeta Marte.
Citeste mai multe: AICI