TIMISOARA. Pompierii militari de la ISU Banat plecati in Serbia sa dea o mana de ajutor in zonele afectate de inundatii s-au intors acasa. Dupa 7 zile petrecute in ape, in tara vecina, echipajul si-a indeplinit misiunea. In semn de recunostinta, pompierii timisoreni au primit placheta de onoare a pompierilor din Serbia. Au primit in dar si drapelul de interventie al pompierilor navali vecini.
Membrii echipajului trimis in regiunea Jamena – Morovic, zona puternic afectata de inundatii, au muncit zi si noapte. Impreuna cu vecinii sarbi, pompierii timisoreni au salvat mii de animale, iar cele care au ramas blocate in zonele inundate si nu au putut fi transportate au fost hranite, echipele de salvare transportand furaje cu barcile.
„In prima zi am asigurat digul din localitatea Morovic cu motopompele. In acelasi timp, trebuia sa urmarim din ora in ora cota de atentie pentru ca raul care trece prin zona crestea. Dupa care, in zilele urmatoare, mai exact joi, vineri si sambata am actionat impreuna cu echipajele sarbilor in localitatea Jamena. Aceasta localitate a fost complet evacuata. Singurele care au ramas in urma au fost animalele. Multe dintre ele nu le-am putut evacua, iar altele s-au refugiat in podurile caselor, asa ca am fost nevoiti sa le ducem hrana si apa ca sa nu moara”, ne povesteste pompierul timisorean Codrut Brandusoiu.
Din nefericire, mai mult de 70% din animalele aflate in zona au pierit inecate. In urmatoarele zile, pompierii militari timisoreni si cei sarbi au plecat impreuna cu un localnic sa verifice casele oamenilor din zona.
„Cea mai impresionanta imagine a fost cand am intervenit in Jamena impreuna cu un coleg sarb si cu un localnic. Am intrat in casa omului care ne ducea pe strazile inundate, un localnic care a vrut sa dea o mana de ajutor, iar cand am intrat la el in casa, apa era de un metru. Ajungea undeva aproape de brau. Cand am intrat in casa omul nu s-a plans ca a ramas fara nimic, nu a schitat niciun gest de tristete, iar prima lui reactie a fost: <<Hai sa mancati ceva>>. A scos cateva bucate ce au ramas neatinse de apa si a vrut sa ne puna la masa. Stia ca suntem pe drum de foarte multe ore, nemancati, si ca am venit sa-I ajutam si a vrut sa fie ospitalier. Asta este imaginea care m-a impresionat cel mai mult”, mai spune capitanul Codrut Brandusoiu.
Cele 7 zile de munca au fost extrem de grele spun pompierii timisoreni, insa nimeni nu s-a plans. Toti au incercat sa-i ajute cat mai mult pe vecinii sarbi.
„Am plecat din Timisoara cu o cisterna de 6.000 de litri de apa potabila. Aceasta cisterna a fost vitala pentru comuna lor, pentru ca apa potabila in zona a fost oprita. Toti am lucrat 24 de ore din 24, am asigurat apa atat localnicilor, cat si animalelor”, spune plutonierul Nedici Miladin, de la ISU Timis.
La final, dupa cele 7 zile de munca, capitanul echipajului timisorean este sigur de un singur lucru.
„Sunt convins ca fiecare coleg de-al meu, daca ar fi intrebat daca vrea sa mai participe inca o saptamana la aceasta misiune, nu ar spune nu”, a mai spus Codrut Brandusoiu.
Pompierii din Timis care au ajutat la evacuarea apei din zonele inundate din Serbia, recompensati de Consiliul Judetean
Cei 11 pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat din Timisoara, care au fost intr-o misiune in Serbia unde au ajutat la evacuarea apei din zonele inundate, au fost recompensati de catre Consiliul Judetean Timis.
Presedintele CJT Titu Bojin a propus, in plenul Consiliului Judetean Timis, ca fiecare dintre cei 11 pompieri care recent s-au intors din misiunea din Serbia sa fie premiati cu cate 2.000 de lei si cate o diploma. Banii vor fi alocati din bugetul pentru cultura pentru a se evita acum o rectificare bugetara. Aceasta rectificare de buget urmand a se face in sedintele urmatoare.
„Vreau doar sa le multumesc pentru ca am primit la randul meu multumiri de la Consulatul Serbiei, de la secretariatul provinciei Voivodina. Deci le multumesc pentru modul in care au actionat avand in vedere ca unele echipaje s-au retras din cauza unor posibile mine, echipajul nostru a ramas pe loc. Le multumesc pentru modul in care si-au facut datoria, cred ca merita aplauzele noastre si le oferim diploma, iar in zilele urmatoare ii rugam sa se prezinte la caserie sa isi primeasca si prima. Sigur, e o prima simbolica pe care noi ne permitem sa le-o acordam”, a spus Titu Bojin.
Presedintele Consiliului Judetean Timis a mai propus acordarea a 200.000 de lei din fondul de rezerva pentru situatii de urgenta, pentru ajutorarea sinistratilor din Serbia.
Cele doua propuneri au fost aprobate de plenul CJ Timis, in unanimitate.
Foto: Constantin Duma