Poate, masa de Craciun este una din putinele traditii care inca se respecta, in detaliu, si de cei din orase. Nu doar la tara. Obligatoriu, intre bucate, se regasesc preparatele din porc, peste sau curcan, langa cozonacii rumeniti.
Va prezentam cateva retete grozave pentru masa de Craciun, care sa va scoata din tiparul clasic, dar prin care sa respectati traditia si sa va incantati familia.
Salata de mere cu somon afumat
Ingrediente:
150 g somon afumat, tocat sau taiat fasiute subtiri
1 mar (circa 170 g) crocant, curatat si taiat cubulete
300 g iaurt
2 lingurite de mustar
1 lingurita de piper alb, macinat
sare, dupa gust
1 legatura de marar, tocate marunt
4 lingurite de icre de somon, pentru servit
foi de salata verde, pentru servit
toasturi mici, pentru servit
Mod de preparare:
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu mustar. Se asezoneaza cu piper alb. Se adauga in castron merele, somonul si mararul tocat si se amesteca. Se potriveste de sare si piper, daca este nevoie.Se captusesc apoi cu foi de salata 4 boluri. Se imparte salata intre ele si Se orneaza cu icre de somon si se serveste cu toasturi. Este buna si imediat, dar este mai savuroasa dupa ce e lasata in frigider macar o jumatate de ora, sa se raceasca.
Cotlet de porc cu sos de mere
Ingrediente:
Cotlet de porc, cate portii atatea bucati, neaparat cu os
Sase-sapte mere mari, nu foarte dulci
Patru linguri de zahar tos
O lingurita de scortisoara
O jumatate de lingurita de pudra de chilli (sau ardei iuti uscati si pisati marunt)
50g de unt
Sucul de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Coletele de porc vor fi mult mai fragede daca le lasati sa stea la frigider in apa cu sare. Pentru asta trebuie sa faceti urmatoarele: intr-un vas mai adanc asezati cotletele, peste care turnati apa rece si sare. Mare atentie sa nu exagerati cu sarea, altfel se duce pe apa sambetei felul principal. Aruncati in apa si un pumn de cuisoare si cateva frunze de dafin daca avem prin casa. Acoperiti vasul si dati-l la rece pana sunteti gata sa va apucati de gatit, dar nu mai mult de 24 de ore. In acest timp solutia de saramura va patrunde in fibra carnii si o va face mai suculenta si mai aromata.
Intre timp, pregatiti sosul de mere. Pentru sosul de mere procedati dupa cum urmeaza: curatati merele de coaja si taiati-le in cubulete mici. Le asezati intr-o craticioara si turnati peste ele sucul de lamaie si apa rece, atat cat sa le acopere. Le inabusiti astfel la foc mic pana cand apa scade de tot si merele se inmoaie. Adaugati scortisoara si praful de chili si amestecati bine. Adaugati untul si amestecati pana se topeste, merele capatand astfel o compozitie cremoasa. Il tineti neaparat la cald pana in momentul servirii.
Revenim la pregatirea cotletelor! Cea mai comoda modalitate de a le gati este urmatoarea: le scoateti din apa in care au stat si le uscati bine de tot cu prosoape de hartie, le ungeti cu ulei de masline (fara sare, au destula daca ati respectat proportia de care am povestit mai devreme), le asezati intr-o tava avand grija sa nu se suprapuna, si le bagati la cuptor la 180 de grade. Le ia cam 45 – 60 de minute sa fie gata. Cand aveti cotletele gata le asezati frumos pe o farfurie ornate cu sosul de mere. Ca si garnitura puteti folosi cartofi la cuptor cu rozmarin (combinatia castigatoare de fiecare data), dar se pot folosi piure de cartofi, legume sote sau orez. Sosul de mere poate fi preparat cu o zi inainte, dar fara sa adaugati unt; in momentul servirii incalziti usor pe aragaz sosul si adaugati atunci untul.
Muschi umplut
Ingrediente:
1 kg de muschi de porc,
250 g de carne tocata
1 capatana de usturoi,
1 ou
1 ardei gras rosu,
1 pahar de vin alb
cimbru, oregano, sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Carnea tocata se amesteca cu ardeiul tocat cubulete, 1 ou, jumatatea de capatana de usturoi tocat, cu condimentele si sarea dupa gust. Bucata de muschi se taie in doua si se desface pana devine de aproximativ 1 cm grosime si 25 cm lungime. Deasupra se pune
amestecul de carne tocata apoi se ruleaza. Se leaga pe toata lungimea cu sfoara se pune intr-un vas termorezistent alaturi de restul de usturoi si frunzele de dafin. Se mai adauga paharul de vin si o jumatate de cana de apa. Se pune capacul si se da la cuptor, la foc moderat, pentru o ora jumatate, doua. Cand s-a racit se taie felii si se monteaza pe un platou alaturi de celelalte aperitive traditionale romanesti si se aduce la masa insotit de hrean cu smantana si mustar sau muraturi.
Costurile unei mese de Craciun, se ridica la 200-250 lei in functie de preparatele alese si pentru cateva feluri de mancare. O masa festiva poate ajunge si la 1000 lei daca gatim multe feluri de mancare sau daca alegem sa facem preparate mai sofisticate si mai scumpe. O ciorba de vacuta, o friptura de porc si un desert nu costa mai mult de 150 lei.
Daca doriti torturi si cozonaci trebuie sa scoateti din buzunar cu 100 lei mai mult. Un paharel de whisky, de coniac, vermut sau tuica sunt binevenite inainte de masa si nu va ridica cu mult costurile, sa nu uitati insa nici de apa minerala si sucurile pentru cei care nu consuma alcool.