A fi bucatar inseamna mult mai mult decat a taia cativa morcovi si o ceapa. Este o meserie grea, in care ar trebui sa reuseasca doar cei mai buni. Asa cum se intampla in majoritatea domeniilor, bucatarii profesionisti, maestri in arta culinara, isi pierd de multe ori din valoare din cauza patronilor de restaurante, care prefera sa o puna sa gateasca pe femeia care spala vase, in loc sa plateasca un bucatar specializat. Nu la fel se intampla la patru dintre cele mai bune restaurante din Timisoara, unde bucatarii fac legea in bucatarie. Pentru a vorbi despre Masterchef de Timisoara, am ales patru mari bucatarii de restaurante: Belvedere, Casa Bunicii, Sky si Ambassador, locuri unde bucatarii sunt maestri in ceea ce fac si clientii sunt mai mult decat multumiti de ceea ce gasesc in farfurie.
Patru dintre cele mai mari restaurante din Timisoara pun mare pret pe bucatarii sefi
O echipa bine inchegata si multa pasiune. Acestea sunt doar doua dintre ”ingredientele” care nu trebuie sa lipseasca dintr-o bucatarie de restaurant. Bucatarii timisoreni muncesc cot la cot cu patronii, pentru ca clientii lor sa fie cat mai multumiti. Emisiunea Masterchef, showul concurs la care s-a uitat o tara intreaga, este ca un pistol cu apa fata de ce se intampla intr-o bucatarie normala. O spun cei mai buni chefi din Timisoara.
Asen Asenov, master-chef la restaurantul Belvedere
L-am gasit pe Asen Asenov in bucataria restaurantului Belvedere. Trebaluia de zor printre oale si aparate de gatit. Este unul dintre cei mai buni bucatari timisoreni si a ales sa ramana in capitala Banatului, desi cu experienta pe care o are in bucatarie putea sa plece in orice colt al lumii. Asen a venit din Bulgaria, pasionat de arte. Si-a intemeiat o familie in Timisoara, a lucrat intre timp in cateva restaurante renumite si a ajuns la Belvedere Restaurant.
”Sunt foarte mandru ca sunt un produs al scolii si traditiei bulgaresti. Am venit in 2007 in Timisoara. Stiam ce vreau, am lucrat la restaurante traditionale ca sa invat bucataria romaneasca. Am ales Banatul pentru ca este un loc multicultural, dar oamenii nu prea sunt atrasi de nou, de experiment. Imi place ca se respecta traditia. Dupa ce am lucrat in cateva restaurante, tot treceam prin centru si ma intrebam daca voi avea sansa sa lucrez la Hotel Timisoara. Dupa patru ani de Timisoara, am dat interviu si o proba si am ramas aici”, povesteste Asen Asenov.
La restaurantul Belvedere, situat la mezaninul hotelului Timisoara, chiar langa Opera, cu o perspectiva unica, spectaculoasa, asupra Corso-ului urbei, master-chef Asen Asenov combina traditionalul cu inovaţia.
”Cel mai bine cunosc bucataria bulgareasca, dar avand baza necesara, totul vine de la sine. Am inceput cariera cu bucataria frantuzeasca clasica. Mie imi place bucataria calda, mancarea facuta pe plita, imi place sa combin moduri clasice cu moduri noi de a gati. Sunt adeptul unei bucatarii intuitive, solare, a unei bucatarii naturale, in care simplitatea ingredientelor serveşte rafinamentului culinar. La restaurant folosim tehnici traditionale si practic combinam bucatariile. Realizam astfel un meniu meridional cu un twist contemporan. E o satisfactie deosebita cand clientii vin si ne multumesc pentru masa”, explica Asen.
Munca in bucatarie este la flux continuu. „Poate fi comparata cu o batalie pe front, fara victime, ca si stres si conditii de munca. Este gresita impresia ca bucatarul doar mesteca in oala si taie legume. Nu este greu sa tii un bucatar bun intr-un restaurant bun. Aici am posibilitatea sa ofer creatii proprii, pe langa cele traditionale: muschiulet de porc umplut cu trufe, chipsuri de pastarnac si altele, menite a starni deopotriva savoarea şi uimirea celor care le aleg. Politica noastra este sa folosim produse de calitate, e un loc cu stil, dar nu suntem un restaurant de fite. Consideram ca orice om merita sa fie rasfatat”, a completat Asen Asenov.
Cat despre patroni, master-cheful de la Belvedere spune ca sunt foarte putini proprietari de restaurante in Timisoara care acorda atata atentie bucatariei. El crede ca majoritatea se axeaza pe sala si nu prea pun pret pe ce se intampla ”dupa perdea”. Aici e altfel. E Belvedere.
foto (c) fotosen.ro
La Restaurant Casa Bunicii, traditionalul e la el acasa
Cine nu-si aminteste cu nostalgie de vacantele petrecute la bunici, unde regulile erau mai blande, somnul de dimineata mai lung si zilele prea scurte? Cine nu-si aminteste si de mancarea bunicii care cauta sa satisfaca toate poftele nepoteilor ei dragi, unde aveai voie sa lasi mancare in farfurie, insa nu o faceai fiindca era prea buna? Ei bine, cine nu-si aminteste toate acestea, poate recupera acum, la restaurantul Casa Bunicii din Timisoara.
Afacerea a pornit ca o idee de familie, cu restaurantul Casa Bunicii 1, situat vizavi de Romcapital, in zona Balcescu. Inca de la inceput, obiectivul restaurantului a fost sa ofere mancaruri traditionale banatene, in timp ce locul de joaca pentru copii transforma iesitul la restaurant cu cei mici intr-o adevarata placere. „Atunci cand am compus meniul am lucrat impreuna cu bunica mea in varsta de 89 de ani si cu mama mea, pe post de consultanti”, ne spune Radu Ianas, patronul restaurantului.
”Oferim oaspetilor nostri specialitatile bunicii: pita in ou, zupa de rata cu galusce de gris, piept de pui cu sos de marar si piept de pui cu sos de visine, platouri traditionale, mere in pijama, gomboti cu prune, siropuri de casa, visinata si multe altele. In tot ceea ce facem incercam sa respectam traditiile culinare din Banat”, spune Alexandru Samant, cel care se ocupa de marketing in cadrul restaurantului.
Dupa succesul primului restaurant, a aparut si cel de-al doilea, in noiembrie 2011. Restaurantul Casa Bunicii 2, situat in Piata Mocioni – fosta Sinaia -, la subsolul Hotelului Iosefin Residence), ofera aceeasi bucatarie traditionala din Banat, impreuna cu locul de joaca pentru copii. Tot aici, la Casa Bunicii 2, cei inscrisi in Clubul Sarbatoritilor, primesc de ziua lor un voucher cadou in valoare de 100 de lei, cu care pot achita consumatia.
Cei doi bucatari sefi ai bunicii, Daniel Cheregi (Casa Bunicii 1) si Ernest Hajdo (Casa Bunicii 2) sunt principalii responsabili pentru succesul mancarurilor ce se servesc zi de zi, dovada fiind chiar numarul mare de clienti ce servesc periodic, fie pranzul, in timpul unei binemeritate pauze de masa, fie o cina traditionala, alaturi de familie si prieteni.
Stand de vorba cu bucatarul sef Daniel Cheregi, castigatorul trofeului Golden Balkan Chef, am aflat cat de complexa e viata intr-o bucatarie de restaurant. Daniel pune mare pret pe produsele de sezon, pe care le foloseste la intocmirea celor mai bune meniuri.
”Este foarte bine aici, pentru ca pot face inovatie in bucatarie. Patronul este cel mai mare critic al meu. Primul preparat ce mi-a dat curajul sa inovez este specialitatea Casei Bunicii 1: Deliciul Ursului – piept de pui cu ficat de gasca, fructe de padure si fagure de miere. Meniurile sunt exclusiv traditionale, expuse intr-un mod modern”, ne-a explicat Daniel Cheregi.
De la meseria de cofetar, Daniel a trecut in bucatarie, de care a prins drag imediat. A lucrat zece ani in laboratoare cunoscute din Romania, a facut nenumarate cursuri si a gatit in mai multe restaurante din Timisoara, unde a avut fel de fel de experiente. Este de parere ca daca patronul nu intelege mersul dintr-o bucatarie, totul s-ar putea duce de rapa.
”Nu poti sa compari ce se intampla intr-o bucatarie obisnuita de restaurant cu ce a fost la Masterchef. Rutina de zi cu zi te poate obosi peste masura, dar ai nevoie sa iti gasesti resursele pentru a fi creativ. Eu am avut 100% sustinere din partea sefilor, m-au incurajat intotdeauna sa merg la competitii si asta m-a ajutat sa cresc”, mai spune cheful de la Casa Bunicii 1.
Respectand traditia si oferind o experienta unica tuturor celor ce le calca pragul, Restaurantele Casa Bunicii 1 (Str Virgil Onitiu nr. 3, vizavi de Romcapital, zona Balcescu) si Casa Bunicii 2 (subsol Hotel Iosefin Residence, piata Mocioni nr. 8 ) ii asteapta pe timisoreni in fiecare zi, intre orele 12 si 24.
Mai mult, gurmanzii au acum ocazia sa tina legatura cu bunica pe Facebook, dar si pe web, la www.casa-bunicii.ro, pentru a afla zi de zi ce pot servi la Meniul Zilei, pentru a se inscrie in Clubul Sarbatoritilor si a beneficia de voucherul de 100 de lei, dar si pentru multe alte promotii sau noutati.
Restaurantul Sky Casa del Sole, cel mai bun pentru o masa frantuzeasca
Un restaurant ”deasupra” de Timisoara, un spatiu elegant in care primeaza bucatele preparate cu un stil aparte, restaurantul Sky Casa del Sole, fostul Aquarium, amplasat in City Business Centre A, ofera o gama variata de preparate, de la mancaruri traditionale pana la meniuri frantuzesti. Responsabil este bucatarul sef, castigator al marelui trofeu al Cupei Banatului 2011 si al multor alte premii care au adus o faima tot mai mare restaurantului ce i-a oferit tot sprijinul. Tomici Iota-Remus se pregateste sa mearga, in toamna, la Olimpiada culinara din Germania, o competitie dorita de tot mai multe restaurante din Romania.
Cheful de la Aquarium si-a petrecut 16 ani in diverse bucatarii, iar de 9 ani gateste la nivel profesionist. ”Imi place sa gatesc mai elevat, mai simplu, mai bun, mai gustos decat bucataria romaneasca. Ne axam incet incet spre un meniu mai elevat, inspre Franta, care inca da ora exacta in ceea ce priveste gastronomia. Meniul l-am facut cam 60-70% frantuzesc, iar clientii sunt multumiti”, ne-a declarat Remus Tomici.
In bucataria Sky Restaurant se trateaza cu o atentie deosebita pestele, fructele de mare, pieptul de rata, muschiul de vita, dulciurile si multe altele. Specialistii din bucatarie folosesc doar produse proaspete, care cresc automat calitatea mancarii din farfurie. Pieptul de pui umplut cu riccota si spanac sau pieptul de rata umplut cu fistic ori foie gras cu dulceata de ceapa rosie sunt doar cateva dintre cele mai solicitate mancaruri. La Sky Restaurant Casa del Sole, Remus are parte de tot sprijinul de care are nevoie.
”Patronul trebuie sa aiba incredere in bucatar. Daca vede ca ii merge afacerea, ar trebui sa tina la bucatarie, insa, din pacate, nu se intampla asa peste tot. Aici am mana libera sa schimb meniul, care este mai mult spre frantuzesc. Este o satisfactie aparte cand clientul vine si ne multumeste pentru masa”, ne-a mai spus bucatarul de la Sky CDS.
Cu ajutorul celor de la Sky Casa del Sole, Remus Tomici a participat la nenumarate concursuri si competitii si va participa in continuare. Pentru clientii timisoreni pregateste cu pasiune, impreuna cu echipa din bucatarie, cele mai sofisticate mancaruri. Tocmai de aceea, Sky Restaurant Casa del Sole este locul ideal pentru timisorenii care se respecta si vor sa incerce intr-adevar ceva deosebit. O dovedeste si faptul ca fostul Aquarium a fost printre putinele restaurante din Romania evaluate si promovate intr-unul dintre cele mai dure ghiduri din domeniu, ”A la carte”, primind un punctaj mare in ceea ce priveste calitatea mancarii, servirea, decorul si ambianta, dar si raportul pret-calitate.
Petrecerile, la loc de cinste la restaurantul hotelului Ambassador
Restaurantul Ambassador In Style deserveste, in primul rand, clientii hotelului Best Western Ambassador, ce are o capacitate de 120 de locuri. Spatiul este insa foarte potrivit pentru organizarea unor evenimente speciale, intr-o atmosfera stilata. Piesele de arta si mobilierul de colectie nu lipsesc din restaurant, dandu-i un aer de poveste si transformandu-l in locul perfect pentru a serba cele mai frumoase momente din viata. De asemenea, hotelul dispune de alte doua sali cu o capacitate de 50 si, respectiv, 60 de locuri, ideale pentru petreceri mai restranse si care ofera aceeasi atmosfera distinsa.
Meniul restaurantului ofera produse cu specific traditional romanesc, dar si din bucataria internationala, in timp ce personalul este unul calificat, echipa formata cu greu in urma cu zece ani si care a fost pastrata cu multe sacrificii de catre proprietarul hotelului, pentru care ”omul sfinteste locul”.
”Avem aceeasi echipa de ani de zile. Noi le acordam mare incredere si chiar am depus eforturi deosebite sa-i tinem. Nu avem un maestru bucatar, dar am luptat sa avem cinci bucatari calificati, toti cu experienta mare in domeniu, unii sunt la noi de acum zece ani, de cand am deschis”, ne-a explicat Stefan Laschescu, managerul hotelului.
Asemenea marilor restaurante, meniul nu inseamna o lista nesfarsita de mancaruri, ci include un numar limitat de preparate, pregatite si prezentate cu o mare atentie pentru detaliu.
Meniul restaurantului Ambassador In Style cuprinde o serie de gustari si preparate usoare, salate, supe creme, specialitati propuse saptamanal de catre echipa de bucatari. Amintim aici cotletul de miel cu spanac, pieptul de rata cu portocale si broccoli gratinat, file de somon cu sos olandez si cartofi natur.
Nu lipsesc deserturile traditionale preparate cu drag, cum ar fi papanasii, clatitele banatene, galustele cu prune si o serie de prajituri savuroase: chec de ciocolata, placinta cu branza dulce si stafide, placinta cu mere cu care echipa isi rasfata clientii incepand cu micul dejun.