Expunerea prelungita la soare nu lasa loc de prea multe optiuni. Cremele folosite pentru revigorarea pielii nu au efect intotdeauna, iar pe unde mergem, nu le purtam mereu dupa noi. Razele ultraviolete afecteaza tenul, ele neefind oprite total nici de palarii, nici de geamuri fumurii. Efectul? Dupa lunile de vara, pielea se usuca, devine mai rigida, elasticitatea ei are mult de suferit, iar toamna vine cu un cadou nu tocmai placut: ridurile. Fie ca vorbim de barbati, fie ca este vorba de femei, rezultatul este acelasi. Astfel, trei pasi sunt necesari revigorarii tenului: exfoliere, hidratare si protectie. E drept, femeile sunt mult mai aplecate spre apelarea la aceste masuri.
Soarele din luna noiembrie nu mai este destul de puternic ca sa afecteze pielea. De aceea, exfolierea este recomandata in aceasta perioada a anului. Aici intervin mastile pentru fata. Totusi, inainte de aplicare, este indicata curatarea tenului.
Iata cateva masti indicate in acest anotimp!
Masca de mar: marul are un efect revigorant pentru toate tipurile de piele. Se foloseste un sfert de mar bine copt, o lingurita de fulgi de ovaz si una de miere. Trebuie sa strivesti fructul cu o furculita si sa adauge mierea si fulgii. Amestecul omogenizat se pune pe fata si se lasa pana se intareste. El poate fi apoi curatat cu apa calduta.
Masca de struguri: Strugurii au un efect de tonifiere pentru toate tipurile de ten. Se foloseste o ceasca de struguri albi, bine spalati si o lingurita de miere sau un galbenus de ou. Peste strugurii striviti se adauga mierea sau galbenusul de ou. Peste pielea umezita se intinde amestecul. Masca ramane asa 15 minute. Fata se curata cu apa la temperatura camerei.
Masca de galbenus si iaurt: Efectele sunt vizibile mai ales la pielea uscata de soarele verii, care isi va reveni in scurt timp. Sunt folosite doua galbenusuri de ou si doua lingurite de iaurt simplu. Galbenusurile trebuie separate de albus si amestecate intr-un castron cu iaurtul. Masca va sta intinsa pe fata 10 minute si va fi eliminata cu apa calda.
Masca de ciocolata: Iata o masca pe care multa lume si-ar dori sa o manance. Masca de ciocolata hraneste tenul. Ingredientele numara o lingurita de cacao, una de smantana, o lingurita de branza de vaca, una de fulgi de ovaz si patru de miere. Toate sunt amestecate intr-un mixer pana la omogenizare. Masca trebuie sa stea pe fata 10 minute, dupa care se clateste cu apa calduta.
Masca de vinete: Vinetele sunt foarte eficiente in combaterea petelor solare. Pentru a pune masca pe fata, trebuie imbibat un prosop de hartie in suc de vinete, aplicat si lasat pe fata cel putin 20 de minute. Tratamentul poate fi urmat zilnic, pana incep sa apara rezultatele.
Masca de varza: Varza are o puternica actiune de refacere a pielii dupa o perioada grea de munca in soare sau in alte conditii deloc prielnice. Reteta este aceeasi cu cea a mastii de vinete, iar rezultatele includ atenuarea efectelor imbatranirii si eliminarea aspectului uscat al pielii.
De retinut este faptul ca mastile nu trebuie pastrate la frigider deoarece congelarea le reduce semnificativ efectul revigorant.
Atentie la tratamentele de exfoliere
Specialistii in estetica pielii avertizeaza ca tratamentele de exfoliere folosite in exces pot conduce la afectarea pielii la nivel de celula, care, in timp, au consecinte grave asupra fetei: semne de iritare, inrosire puternica s.a. Pentru a stimula efectele mastii, o baie de abur a fetei este binevenita inainte de aplicarea acesteia. Baia de aburi deschide porii si ii curata de sebum si praf.