TIMISOARA. Dupa ce negocierile administratiei Fritz au esuat si n-a fost gasit un nou furnizor de gaz, dupa ce marti E.ON a intrerupt alimentarea Colterm, conducerile Consiliului Judetean Timis si celui mai mare spital din vestul Romaniei, pe care il are in subordine, au luat primele masuri disperate pentru a nu-i lasa pe bolnavi in frig.
Vor fi puse in functiune toate aparatele de climatizare si toate paturile electrice pentru a-i ajuta pe pacienti sa reziste temperaturilor scazute. Mai mult, in scurt timp urmeaza sa fie instalata o centrala proprie la spital, pentru achizitionarea careia vor fi alocati de urgenta bani de la Consiliul Judetean.
„Am hotarat impreuna cu Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara, sa fie puse in functiune aparatele de climatizare si toate paturile electrice disponibile pentru a ajuta pacientii sa reziste in saloanele neincalzite. Este o solutie de avarie, pentru cateva zile, pana cand Spitalul Judetean va avea centrala proprie de incalzire, astfel incat sa nu mai depinda de termoficarea gestionata de Primaria Timisoara. Maine (miercuri, n.r.), Consiliul Judetean Timis va aloca bani in acest sens, iar conducerea Spitalului s-a angajat sa faca tot posibilul sa urgenteze lucrarea si sa protejeze pacientii care nu au nicio sansa sa lupte deopotriva cu boala si cu frigul„, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.
„Este extrem de important pentru pacienti. Asa cum am apelat si astazi, public, impreuna cu colegii mei manageri de spitale nu putem oferi ingrijiri pacientilor in conditiile atmosferice pe care le avem afara, temperaturi foarte scazute, si conditii de utilizare maxima a retelelor de oxigen si electrice care impun anumite proceduri precum aerisirea incaperilor, care vor duce la o scadere drastica a temperaturii. Astfel, raspunsul pe termen scurt va fi utilizarea lenjeriei de iarna, a plapumilor, a paturilor, iar in Terapie Intensiva a paturilor incalzite electrice, in suplimentarea instalatieki de climatizare care poate oferi caldura in saloanele pe care le avem, sa putem oferi caldura pe termen scurt, iar pe termen mediu si lung, daca vom avea parte si de sprijinul autoritatilor in declansarea unei stari de alerta, ne vom putea misca si mai repede pentru a putea proiecta si repara centrala vechea a Spitalului Judetean, care nu mai este folosita din anul 2006, si a putea upgrada tehnic aceasta centrala sa poata sa fie utilizata si sa nu mai depindem, asa cum spunea si domnul presedinte, de Colterm, astfel incat sa putem sa oferim ingrijiri in conditii de siguranta pacientilor. Un organism bolnav are nevoie de homeostazie, de conditii statice. Nu se poate lupta si cu frigul si cu boala in acelasi timp„, a declarat Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
Va reamintim, marti la pranz, E.On Energie a oprit alimentarea cu gaz a Colterm, iar cum administratia Fritz nu a reusit sa gaseasca un alt furnizor in timp util, 50.000 de abonati din Timisoara, intre care si spitalele au ramas fara caldura si apa calda.
Managerii spitalelor au facut un apel public sa nu fie lasati pacientii in frig. La scurt timp, E.On Energie a transmis o posibila solutie prin care sa nu lase spitalele fara incalzire si apa calda.