TIMISOARA. S-au luat masuri de urgenta pentru preveni o eventuala propagare a temutului virus din China.
La Timisoara, pe Aeroportul International Traian Vuia au fost afisate informatii si recomandari atat in romana, cat si in engleza, iar o echipa medicala e pregatita sa intervina in orice moment, fiind instituit un punct de consult. Aeroportul Timisoara nu are legatura directa aeriana cu vreun oras din China, insa sunt aeronave care aterizeaza venind de la Frankfurt sau Munchen, aeroporturi mari, de tranzit, care au legaturi directe cu China.
Astfel, pasagerii care vin din Germania primesc la sosire asa numitele ‘carduri de alerta pentru sanatate’, in fapt niste pliante in care sunt inscrise recomandari, dar sunt notate si posibilele simptome ale infestarii cu coronavirusul ucigas. Iar, daca vreunul dintre pasageri se simte rau, este evaluat medical.
„A fost amenajat un punct de verificare, unde personalul medical din cadrul Aeroportului asigura controlul pasagerilor care vin de pe zborurile de Frankfurt si Munchen, cele cu conexiuni directe in China. De asemenea, s-au amplasat flyere cu informari specifice legate de coronavirus si se instruieste permanent personalul conform planului de masuri instituite in cadrul comitetului de securitate din cadrul a aeroportului„, explica Adrian Parvanescu, sef Securitate Aeroportul International Timisoara.
Nu putini sunt cei care folosesc masti de protectie in aeroport.
„Am intrat in alerta si cred ca fiecare dintre noi avem un sentiment de agitatie in conditiile astea„, a spus o pasagera care purta masca pe fata si care isi astepta avionul luni dimineata in aerogara de la Timisoara.
Spitalele sunt si ele pregatite in cazul in care apar pacienti cu suspiciuni de coronavirus. La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes a fost amenajat un salon in care pot fi internati de urgenta eventualii pacienti.
„Salonul este pozitionat chiar langa ATI, intr-o zona mai izolata, pentru a putea interveni pentru a-l muta rapid pe pacient in terpie intensiva„, explica medicul Virgil Musta, purtator de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes.
Directia de Sanatate Publica a cerut tuturor unitatilor medicale sa raporteze de urgenta orice suspiciune.
VIDEO: George Stefanita
Va reamintim, noul coronavirus, depistat initial in orasul chinez Wuhan, este contagios si in perioada de incubatie – inainte de aparitia simptomelor, lucru ce ingreuneaza eforturile de stopare a raspandirii bolii, au declarat oficialii chinezi. Au fost inregistrate deja 106 de morti si peste 2000 de oameni infestati.
In Europa au fost semnalate deja 3 cazuri in Franta.
Perioada de incubatie a noului coronavirus – in timpul careia o persoana este infectata, dar nu prezinta inca simptome – este de la una pana la 14 zile, cred oficialii chinezi. Neavand simptome, persoana ar putea sa nu stie ca este infectata si ar putea transmite boala si la alti oameni.
Se crede ca noul virus ar fi aparut anul trecut intr-o piata in care se vindeau fructe de mare din centrul orasului Wuhan, care vindea ilegal peste, si apoi s-a extins in alte orase din China, inclusiv Beijing si Shanghai, precum si in alte tari: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franta si Canada.