TIMISOARA. Un proiect unic in tara a fost implementat la Timisoara, in premiera. De acum, medicii de familie care monitorizeaza pacientii COVID au la dispozitie toate informatiile de care au nevoie, in cadrul unei platforme create la nivelul Spitalului Victor Babes.
Este vorba despre un site care inglobeaza toate datele oamenilor care sunt diagnosticati cu coronavirus si care au fost investigati la Spitalul de Boli Infectioase. In functie de stadiul in care este descoperita boala, oameni sunt incadrati in anumite punctaje, astfel incat medicii de familie sa poata administra cel mai bun tratament.
„Este un proiect menit sa salveze vieti. Suntem intr-o situatie diferita a pandemiei si datorita numarului foarte mare de cazuri, nu o data suntem nevoiti sa gasim un loc in ultima instanta pentru pacienti. Poate va veni momentul in care nu vom mai gasi acel loc si atunci trebuie tratati la domciicliu. Sunt si foarte multi bolnavi care nu doresc sa stea in spital, se decompenseaza si ajung intr-o stare foarte grava in spital, unde de multe ori nu mai putem sa ii salvam.
Este un proiect cu spitalul in afara spitalului, pentru ca cei care nu doresc sa stea in spital sa beneficieze de o asistenta similara celor din spital. Pentru asta avem nevoie de medicii de familie, care monitorizeaza zilnic acesti pacienti. Ei au nevoie de o indrumare, am considerat ca cea mai buna indrumare este prin Telemedicina. Ma bucur ca medicii au acceptat sa acceseze platforma. Pe baza datelor introduse ale pacientilor care au ajuns la Babes, se stabileste stadiul bolii si fac recomandari astfel incat medicului de familie ii va fi mai simplu sa gestioneze situatia”, a spus Virgil Musta, seful Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Victor Babes din Timisoara. Acesta a precizat ca aplicatia a fost donata unitatii medicale si poate fi utilizata de catre medici in mod gratuit.
Practic, pe platforma Pandemic Controller, fiecare medic de familie va avea acces doar la datele pacientilor pe care ii are in ingrijire. Aici vor gasi informatiile medicale ale bolnavilor, dar si recomandari in privinta tratamentului pe care trebuie acestia sa il urmeze.
„Este vorba despre acei pacienti care ajung la spital, sunt evaluati, ar avea nevoie de un pat si acel pat nu exista, dar ei sunt clasificati intr-o forma medie, care poate sa fie urmarita la domiciliu de catre medicul de familie. Noi pana acum am urmarit COVID pozitiv asimptomatici sau cu forme usoare sau medii. Cei care ajung la spital sunt evaluati, incadrati, si li se da tratament, pentru a nu pierde timpul. Prin platforma, noi vom fi semnalizati legat de pacientul care a ajuns in aceasta situatie. Atunci, ca si medic, preiau pacientul pentru tratament la domiciliu”, a completat Elisabeta Spataru, medic de familie.
Intrucat evolutia bolii poate fi una brusca, daca simptomele se agraveaza, medicii stabilesc necesitatea acordarii unui concentrator de oxigen pentru tratament la domiciliu, in functie de anumite punctaje calculate de platforma. Iar toata aparatura ce va ajunge la bolnavi este achizitionata exclusiv din donatii primite de la firme ori simpli timisoreni.
„Prin aceasta aplicatie medicii de familie pot accesa fisele pacientilor care au trecut prin triajul si realizarea probelor de la Babes, unde se fac analizele medicale. Medicii de familie primesc recomandari de tratament potrivit protocolului national. Medicii pot hotari, daca este nevoie de pulsoximetre sau concentratoare pentru pacienti.
Ne mobilizam in aceste zile pentru a pune la punct o infrastructura cat de buna se poate pentru ingrijirea pacientilor COVID. Proiectul are 3 componente. Primaria a achizitionat concentatoare de oxigen pentru spital, in al doilea rand, lucram cu societatea civila pentru pulsoximetre si concentratoare pentru pacienti, sa le foloseasca acasa, iar al treilea element este crearea unui spital virtual unde pacientii beneficiaza la domiciliu de cele mai bune ingrijiri. Asta este o colaborare intre initiativa City Doctors, spitalul Babes si medicii de familie care monitorizeaza la domiciliu pacientii cu COVID cu forme medii. Este un proiect de telemedicina prin care cream o legatura profesionala si digitala intre Spitalul Babes si medicii de familie, o aplicatie care se numeste Pandemic Controller”, a spus primarul Dominic Fritz.
Pana in prezent, aproximativ 200 de medici de familie au accesat aplicatia Pandemic Controler, in doar doua zile. De asemenea, potrivit medicului Virgil Musta, au existat deja solicitari si din alte zone ale tarii pentru sprijin in implementarea unei astfel de aplicatii.