Printre principalele probleme formulate de angajatii din sistemul sanitar se numara majorarea procentului din PIB alocat Sanatatii.
“Suma nu este mare, tinand cont ca vrem sa tratam pacientii din Romania ca in Occident. Asta inseamna aparatura la nivel occidental – care costa, si medicamente care au uneori preturi mai mari in Romania decat in Vest” spune Lazar Fulger, presedintele Colegiului Medicilor din judetul Timis.
Situatia medicilor tineri, in special a rezidentilor, este si ea o sursa de nemultumiri. Astfel, se considera ca nu este normal ca un medic care a invatat in jur de 18 ani, la care se adauga cei 6 petrecuti pentru specializare sa castige, la sfarsitul acestei perioade, 800…900 de lei. Banii sunt considerati insuficienti chiar si pentru traiul de zi cu zi. In plus, dupa perioada de specializare, posibilitatile de angajare in sistemul medical din Romania sunt limitate, tinand cont ca posturile sunt blocate. Singura alternativa ramasa o constituie plecarea in Occident, ceea ce inseamna ca statul investeste bani seriosi in pregatirea unui medic care nu va profesa in tara.
Pe langa revendicarile de ordin general, exista si unele specifice unor anumite categorii profesionale. Astfel, medicii stomatologi doresc reluarea deconturilor pentru serviciile stomatologice asigurate in sistemul public de sanatate, sistate inca din luna aprile a acestui an. Cauza o constituie fondurile tot mai mici alocate pentru acest domeniu, fonduri din care se pot asigura decontarile doar pentru primele luni ale fiecarui an.
“Am mai dori adoptarea unor acte normative specifice pentru profesia de stomatolog si stoparea discriminarii intre dentistii din tarile Uniunii Europene si cei din Romania” sustine Mihai Rominu, presedinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din Timis.
Totodata stomatologii doresc revenirea la titlul de doctor medic stomatolog, acordata la finalizarea studiilor, titulatura inlocuita din 2010 cu cea de medic dentist.
Si psihologi au nemultumirile lor. Ei considera ca meseria lor este una vitregita, granita dintre psihologie si medicina fiind incorect trasata in perceptia autoritatilor, dar si a pacientilor. Ei doresc inclusiv decontarea directa a serviciilor asigurate de psihologi. In plus, considera ca numarul psihologilor din spitale, mai ales din cele de psihiatrie este, la ora actuala, total insuficient.
Alte revendicari comune ale Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate sunt: o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti.
Modul in care se va obtine solutionarea acestor revendicari nu este inca stabilit.
“Mai mult ca sigur ca nu ne veti vedea pichetand Prefectura sau Consiliul Judetean” spune Lazar Fulger, presedintele Colegiului Medicilor din judetul Timis.
Cat despre greva, deocamdata nici nu poate fi vorba. Medicii spun ca ultima astfel de actiune de amploare, cea din 1991, le-a taiat elanul pentru astfel de forme de protest. In primul rand pentru ca nu li se pare normal sa refuze actul medical atunci cand un pacient il solicita si, in al doilea rand, pentru ca experienta din acel an a demonstrat ca o greva de proportii in domeniul sanitar are repercursiuni de lunga durata care dau intreg sistemul peste cap.
Totusi, printre ideile de protest care ar putea fi aplicate si in judetul Timis s-ar numara, de exemplu, refuzul medicilor ginecologi de a mai efectua, in sistemul de stat, avorturi la cerere sau participarea catorva reprezentanti la manifestarile de protest care se preconizaza a avea loc la Bucuresti.