TIMISOARA. In Romania este un nou val de coronavirus cu trei mutatii, dar, in general, cazurile de infectari sunt forme usoare care nu necesita internare in spital. O spune medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
Doctorul Cristian Oancea a atras atentia, la Medika TV, ca cei care au simptome de raceala, sa nu recurga la antibiotice.
”Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutatii selective, trei la numar si indiferent cum se numesc, toate aceste mutatii fac un tablou simptomatic usor, adica e ca si cum am avea niste pneumonii virale foarte usoare. Ceea ce este foarte important de tinut minte, daca avem simptome de < raceala>, de <gripa>, e posibil sa fie si o subvarianta de omicron, aceasta SARS-CoV-2. De aceea, sa nu ne aruncam prima data la antibiotice. Este foarte important pentru ca vorbim de pneumonii virale si sa incercam tratamentul simptomatic. Daca dupa tratamentul simptomatic vedem ca in mod clinic nu ne simtim bine, abia atunci sa apelam la ajutorul medicului de familie sau la ajutorul specialistilor”, a declarat medicul Cristian Oancea.
Intrebat daca oamenilor le va fi usor sa isi dea seama ca au COVID-19, Oancea a explicat ca dimpotriva, este foarte greu acest lucru, deoarece mai sunt si persoane cu diferite alergii in aceasta perioada, precum si cu virusuri de sezon.
”E foarte greu de spus acuma, pentru ca avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem sa avem simptome de la cele usoare, banale, cu prurit nazal, sa avem niste stranuturi, pana la fenomene cat de cat termice, adica cu temperatura. Dar cert este ca pana in acest moment, si deja de o luna, o luna jumatate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care sa fie internat pe Terapie Intensiva, adica pe locurile pastrate, sa spunem, pentru aceasta categorie de pacienti, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranta ca il vom depasi rapid si cu bine.
Plus ca mai circula si virusuri de sezon la care trebuie sa fim atenti. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntam. Cert este ca daca suntem raciti si avem simptome de aceasta raceala, viroza, de infectie respiratorie, sa nu ne grabim sa iesim in colectivitate. Sau, daca iesim, sa purtam totusi o masca, sau sa-i ferim pe cei dragi noua. Deci una- doua zile de stat intr-un mediu mai, sa spunem asa, termic controlat, ne-ar face si bine noua si ne ajuta sa nu diseminam boala mai departe”, a spus Cristian Oancea.
Intrebat cum se simte populatia in relatia cu aceasta boala, medicul spune ca, pe langa vaccinare, acum exista si medicatie ce poate fi administrata.
”Au fost ani grei pentru toata lumea, si pentru populatie, si pentru cadrele medicale. Cert este ca acuma, pe langa vaccinare, adica medicatia preventiva, avem si medicatia curativa pe care putem sa o administram. Deci avem mai multe instrumente la indemana. Pe de alta parte, este un gest, sa zic asa, de sanatate publica, atunci cand suntem raciti, sa ne minimalizam iesitul in societate, sa purtam o masca trebuie sa invatam si noi de la asiatici… cand sufera de infectii respiratorii, imediat isi pun masca. Masca n-a omorat pe nimeni, ba chiar, dimpotriva, ne ajuta sa ne revenim mai repede si sa-i protejam pe cei dragi. intr-adevar, suntem, satui toti, tot am discutat de SARS-CoV-2, dar trebuie sa avem grija in continuare de persoanele dragi noua, in special de persoanele cu comorbiditati din zona oncologica si hematologica, in special. Aceste zone sunt mai sensibile, dar efectele vaccinarii isi spun cuvantul, depasim cu simptome foarte usoare aceasta provocare si consideram ca nu o sa avem cazuri dificile ”, a adaugat Oancea.
Medicul a mai explicat si ca vaccinarea antigripala trebuie facuta sezonier.
”Vaccinarea antigripala si vaccinarea antipneumococica sunt foarte importante. Vaccinarea antigripala trebuie s-o facem sezonier, la inceputul toamnei, bineinteles la inceputul anotimpului rece, si vaccinarea antipnemococica de la vaccin – la vaccin, depinde, dar se face o data in viata. Adica o faci acuma si esti protejat de acest pneumococ. Trebuie sa specificam clar ca vaccinarea antipneumococica ne duce in sfera infectiilor bacterie ce necesita tratament cu antibiotic, pe cand vaccinarea antigripala ne duce in zona comonilor virale care necesita tratament simptomatic si antiviral”, a precizat Cristian Oancea.
Intrebat care este capacitatea spitalului din Timisoara in privinta cazurilor de COVID-19, Oancea a precizat ca 92-93 la suta dintre pacientii depistati cu SARS CoV-2 se trateaza in regim ambulator.
”Nu avem probleme in a oferi, sa spunem asa, serviciul pentru SARS-CoV – 2, deoarece 92 -93% din pacienti sunt tratati in regim ambulator. Vin, primesc reteta, se duc acasa si sunt monitorizati. Foarte putini pacienti raman internati 2-3 zile pana depasesc puseul acut”, a precizat medicul Cristian Oancea.