Ministerul Sanatatii pregateste un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea inscrierii copiilor la gradinita sau la scoala. Lipsa vaccinarii atrage amenzi pentru unitatile de invatamant, dar exista si situatii in care parintii pot raspunde penal. in Romania vor deveni obligatorii urmatoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoza), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulara, adica impotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „magareasca”), VPI (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola si anti-oreion), precum si vaccin pneumococic conjugat – in functie de fondurile disponibile (impotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ).
Proiectul, care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica, apare pe fondul scaderii acoperirii vaccinale.
Vaccinarea cu ROR (rujeola, oreion, rubeola) in Romania a scazut pana la sub 80% in unele zone din tara in anul 2014. De pilda, in municipiul Bucuresti, rata vaccinarii a fost in 2014 de 78,3% fata de 97,4% in 2013. In ceea ce priveste vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata in Capitala a fost de 75%, in timp ce in 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica (INSP), prezentate in cadrul conferintei RoVaccin 2015.
Limita de siguranta pentru mentinerea imunitatii de comunitate, cea care ii protejeaza atat pe copiii nevaccinati (sub 1 an) cat si pe cei mai mari si nevaccinati, este de cel putin 80% din populatie vaccinata.
„Statul este obligat sa implementeze asemenea masuri care sa impuna un sistem de natura sa rezolve o problema de sanatate publica si cred ca aceasta este decizia cea mai inteleapta. Ministerul Sanatatii este hotarat sa introduca aceasta lege si prin aceasta sa-si atinga obiectivul ca gradul de vaccinare al populatiei sa creasca si prin aceasta protectia cetatenilor sa fie asigurata. Este adevarat ca prin vaccinare nu-ti asiguri o protectie totala, absoluta, dar totusi efectul protector este indiscutabil. Parintii care au reticente trebuie totusi sa tina cont de realitatile stiintifice dovedite si in virtutea unui moment in care are o anumita convingere sa nu riste viata copiilor pentru ca s-ar putea ca maine sa isi dea seama ca au gresit si acest lucru ii va urmari o viata intreaga„, a precizat prof. dr. Sandesc.
Pusi in fata acestor statistici reprezentatii Ministerului sunt hotarati sa obtina legea vaccinurilor obligatorii cat mai repede, insa nu toata lumea accepta aceste masuri.
Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro Vita a trimis la inceputul lunii octombrie o scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in care critica dur masura propusa.
Organizatia, condusa de dr.Christa Todea Gross, afirma ca un astfel de proiect „pune in pericol sanatatea copiilor”, masura fiind „ilegala, neconstitutionala si abuziva, intemeindu-se pe informatii false sau tendentioase”.
Secretarul de Stat al Ministerului Sanatatii spune insa ca „dreptul la sanatate este si el prevazut de constitutie”.
„Daca un pacient poate sa decida asupra masurilor si tratamentelor, pe de alta parte dreptul la sanatate este si el prevazut de constitutie si nu putem sa lasam sa prevaleze dreptul unui parinte de a decide asupra ceea ce i se intampla copilului in fata dreptului la sanatate atunci cand datele stiintifice sunt coplesitoare. Da, exista reactii adverse si exista reactii adverse si la toate medicamentele care au salvat vieti. Nu exista niciun medicament activ care sa nu aiba trecut nicio reactie adversa. Exista reactii adverse cum exista si la alte medicamente salvatoare, dar asta nu inseamna ca nu este eficient„, a declarat Dorel Sandesc, care a marturist ca are o mare rezerva fata de toate medicamentele, naturiste sau nu, care nu au reactii adverse.
Reprezentatii Ministerului Sanatatii spun ca sunt constienti ca aceste ingrijorari exista, dar spun ca practica internationala in toate tarile dezvolatate arata ca administrarea vaccinurilor a contribuit enorm la cresterea starii de sanatate a populatiei, la prevenirea unor boli grave.
„Aceste lucruri sunt dovedite indiscutabil si a face o lege a vaccinarii este o masura rationala, logica a Ministerului Sanatatii din Romania atunci cand costata tendinta ingrijoratoare de scadere a procentului copiilor si a populatiei vaccinate. Daca nu faceam nimic am fi fost mult mai mult criticati. Oricum ai face tot esti criticat, dar un Minister trebuie sa-si asume cu responsabilitate o sarcina ca aceasta. Nu poate sa stea cu mainile incrucisate si sa constate acest fenomen. Introducerea acestei legi nu este o gaselnita romaneasca ci este inspirata din sisteme legislative din foarte multe tari dezvoltate care impun anumite masuri in domeniul sanatatii„, a declarat pentru RomaniaTV.net Dorel Sandesc, Secretar de Stat Ministerul Sanatatii.