Medicul „Algocalmin” si doctorul „Piafen” aparati cu dintii de instantele medicale

O timisoreanca se chinuie de peste patru ani sa demontreze in instanta ca a fost victima unei erori medicale grave, dupa ce doi medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara, i-au recomandat un tratament cu Algocalmin si Piafen pentru o nevroza intercostala, cand femeia suferise o ruptura de splina. Colegiul Medicilor, dar si Institutul de Medicina Legala Timisoara s-au grabit sa-i scoata basma curata, pe cei doi doctori acuzati de malpraxis. Victima, mama a doi copii minori, e hotarata sa merga pana in panzele albe pentru a-si afla dreptatea.

„Daca urmam tratamentul lor, eram moarta demult”

Calvarul femeii a inceput in vara anului 2006, cand s-a prezenzat la Serviciul de Urgenta al Spitalului Judetean din Timisoara, unde urma sa fie supusa unor investigatii medicale, pentru ca acuza dureri abdominale puternice. Valentina Sighisoreanu, pe atunci in varsta de 36 de ani, a fost consultata de mai multi medici, dar nici unul dintre ei nu i-a pus diagnosticul real. Bolnava a incaput apoi pe mana medicului rezident Viorel Bucur. Dupa consultarile de rigoare, Bucur a stabilit ca femeia suferea de o nevroza intercostala  si i-a prescris un tratament medicamentos cu Algocalmin, Mydocalm si Piafen.

Pentru ca in perioada celor patru ore petrecute la Spitalul Judetean, bolnava a lesinat de doua ori, iar starea sanatatii sale nu s-a ameliorat deloc, aceasta a decis sa-si cheme medicul personal, care a decis internarea ei intr-un alt spital. Aici a fost descoperita ruptura de splina, iar Valentina Sighisoreanu a fost operata imediat, dupa ce suferise initial alte doua interventii chirurgicale efectuate in aceeasi zi. Bolnava s-a ales cu splina extirpata, cu 60 de zile de ingrijiri medicale si cu abdomenul brazdat de trei operatii, dintre care doua de cezariana, suferite la nasterea copiilor sai. „Daca as fi urmat tratamentul lor si plecam acasa cu reteta de algocalmin prescrisa de ei, as fi murit pe drum”, ne-a declarat Valentina Sighisoreanu.

Corb la corb, nu-si scoate ochii

Ea le-a facut plangeri penale celor doi medici pe care-i considera vinovati de calvarul indurat si a deschis si o actiune civila la Judecatoria casino online Timisoara in care solicita despagibiri in valoare de 150.000 de euro. La randul lui, a fost sesizat si Colegiul Medicilor din Timisoara care s-a pronuntat pe langa problema reclamata. „Ruptura de splina nu a fost provocata de medici, iar pacienta a fost primita si tratata (la Spitalul Judetean) cu toata atentia”, spun membri colegiului, fara sa tina seama de faptul ca nu personalul medical de la Sp. Judetean i-a pus diagnosticul corect si nu aici a fost efectuata operatia de extirpare a splinei. Raspunsul Colegiului Medicilor Timis, semnat de dr. Doru Bordos, se incheie magistral : „Consideram ca asistenta medicala acordata a fost adecvata.” Plangerea penala impotriva medicilor Viorel Bucur si Cosmin Munteanu, de la Spitalul Judetean, a fost si ea solutionata cu neinceperea urmaririi penale impotriva celor doua cadre medicale.

buy cheap software

Expertiza medico-legala superficiala

in aceste conditii, aparatorii Valentinei Sighisoreanu au solicitat efectuarea si a unei expertize medico-legale in acest caz. Aceasta a fost intocmita de Institutul de Medicina Legala Timisoara si prezentata in instanta de judecata, sub semnatura directorului institutiei, Alexandra Enache si a profesorului Lazar Fulger, medic primar chirurg. Raportul de expertiza medico-legala a fost intocmit doar pe baza analizei documentelor medicale in cazul Sighisoreanu, fara ca bolnava sa fi fost solicitata pentru detalii. „Desi pe mine nu m-au chemat deloc, chiar in debutul raportului, in referatul medicului specialist, se precizeaza: Ruptura de splina in doi timpi constituie una din cauzele de eroare de diagnostic, binecunoscuta in practica medicala. Aceeasi autori scriu insa ca decizia mea de a ma adresa unui cabinet medical privat a facut sa se produca, chipurile, o intirziere de diagnostic, dar care nu a influentat decizia terapeutica si rezultatul favorabil, al tratamentului chirurgical. Adica autorii recunosc faptul ca ruptura de splina e una din cauzele de eroare de diagnostic, dar ii scot basma curata pe cei doi medici care n-au descoperit afectiunea de care sufeream in mod real ”, spune Valentina Sighisoreanu, care precizeaza ca nici unde in expertiza nu se face referire la vreo culpa medicala.

„Pe fruntea noastra scrie Strasbourg”

La termenul de miercuri, instanta de judecata a admis obiectiile apararii la continutul raportului de expertiza Medico-legala. „Am solicitat efectuarea unei contraexpertize, avind in vedere superficialitatea cu care s-a afectuat raportul trimis instantei si care, de fapt, nu raspunde la obiectivele stabilite initial de solicitanti”, spune Andreea Todor, de la cabinetul de avocatura Florin Kovacs, aparatorul Valentinei Sighisoreanu. „Daca instantele romane nu ne dau dreptate in acest caz foarte clar de culpa medicala, pe frontea noastra scrie Strasbourg”, a spus avocatul Kovacs. in ceea ce-i priveste pe cei doi medici invinuiti si care ar trebui sa-i plateasca victimei despagubiri de 150.000 de euro, acestia au sustinut in toate declaratiile ca nu au nici o vina si ca au procedat conform uzantelor medicale in cazul Sighisoreanu. in ultimii 20 de ani, nici un medic din Timisoara nu a fost gasit vinovat si condamnat pentru vreo eroare medicala.

zp8497586rq
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.