TIMISOARA. De unde vin numele cartierelor in care locuim, care este istoria lor si ce traditii are fiecare! Asta vor afla timisorenii in urmatoarele saptamani, daca vor participa la manifestarile dedicate proiectului „Memoria Cartierului meu”.
Au loc concerte, scenete interactive, lecturi ale unor scriitori importanti din oras, expozitii cu pictura pe sticla cu cele mai importante monumente de arhitectura, precum si plimbari pe primele trasee turistice care promoveaza cele mai frumoase cladiri ale Timisoarei.
Istoricul Ioan Hategan le va explica celor interesati toate legendele cartierelor, printre care si legatura intre frumusetea legendara a imparatesei Austriei, printesa Sissi, si trandafirii din cartierul Elisabetin, cum era conectat Iosefinul cu Curtea Imperiala de la Viena, dar si de unde veneau toate lucrurile bune in oras, precum si care sunt originile denumirilor „Fratelia”, „Mehala” sau „Freidorf”.
Manifestarile dedicate proiectului „Memoria Cartierului meu” incep sambata, 27 octombrie, de la ora 10:00, in Piata Mocioni din cartierul Iosefin. In aceeasi zi, de la ora 16:00, vor avea loc activitati si in cartierul Elisabetin, in parcul Carmen Sylva.
Evenimentele pentru punerea in valoare a traditiilor si a patrimoniului cultural al Timisoarei continua in urmatoarele saptamani in 6 cartiere ale orasului: Fabric, Freidorf, Fratelia si Mehala.
„Timisoara are o istorie si traditii fascinante, care, odata aduse in constiinta locuitorilor, intaresc identitatea orasului. Cladiri, strazi, locuri pe langa care trecem poate zilnic, vor prinde o viata noua prin evocari istorice, povestiri imaginare, culori luminoase si decoruri fabuloase puse impreuna cu pasiune”, spune Teodora Borghoff, director executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.
Proiectul apartine asociatiei care desfasoara tot felul de proiecte pentru ca Timisoara sa devina Capitala culturala europeana in 2021. „Memoria Cartierului meu” se realizeaza cu bani de la Administratia Fondului Cultural National.