TIMISOARA. Nu mai canta nimeni cand si unde vrea, pe strazile din Timisoara. Dupa ce a solutionat toate problemele arzatoare ale timisorenilor, Administratia Fritz face ‘ordine’ in randul artistilor stradali si le impune un nou regulament, cu reguli mult mai stricte.
Pe centru canta doar cei cu peste 8 la examen
Pentru a se asigura ca pe strazile Ion Ionescu de la Brad, Herculane sau Bogdanestilor, de exemplu, nu canta orice afon, reprezentantii Casei de Cultura a Municipiului Timisoara le dau examen artistilor amatori.
Trebuie sa primeasca cel putin nota 7 pentru a canta prin cartiere si minim 8 ca sa ‘prinda’ zona centrala. Iar la examen cantaretii trebuie sa vina cu cel putin 10 piese, actorii cu 3 momente teatrale si dansatorii cu 5 coregrafii.
„Forme de evaluare:
a. Audiție – pentru artiștii-interpreți, muzicieni (repertoriul trebuie să cuprindă minim 10 piese);
b. Prezentarea unui moment teatral – pentru actori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 3
momente);
c. Prezentarea unui moment coregrafic – pentru dansatori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 5
montări coregrafice în repertoriu);
d. Portofoliu de lucrări artistice și o probă de practică demonstrativă a abilităților în domeniu –
pentru solicitanții din zona artelor vizuale„, este scris in noul regulament.
Conform documentului, evaluarea ‘specialistilor’ nu poate fi contestata, iar artistii respinsi pot fi reevaluati doar in cadrul urmatoarei sesiuni de selectie.
„În funcție de nota obținută, Comisia de analiză privind autorizarea activităților cultural-stradale în Municipiul Timișoara hotărăște zona în care artiștii își pot desfășura activitatea, astfel:
– Pentru Piaţa Victoriei, Piata Libertății, Piaţa Unirii, Piața Sf. Gheorghe, Platoul din fața Parcului Central, Str. Mărăşeşti, Str. Lucian Blaga, Str. F. Griselini, Str. Eugeniu De Savoya, Str. V. Alecsandri, Str. Fără Nume, Str. Gen. Praporgescu, Str. Enrico Carusso, Str. Sergent Constantin Muşat, Str. Radu Negru, Str. Florimund Mercy, Str. A. Pacha, Str. D. Cantemir, Str. V.V. Delamarina, Str. J. Bolyai, calificativul minim necesar este 8;
– Pentru Platou Sinaia, Piața Traian, Piața Țarcului, Piața Romanilor, Parcul Alpinet, Str. I.I. de la Brad, Str. Holdelor, Piața Nouă, Str. Veronica Micle, Str. Al Russo, Str. Tabor, Str. Bogdanestilor, Str. Gerculane, Str. Ismail, calificativul minim necesar este 7„, se arata in noul regulament.
Cantaretii n-au voie sa repete piesele, toti artistii trebuie sa schimbe locul din ora in ora
Documentul specifica si o serie de obligatii generale si specifice pentru fiecare dintre… ramuri. Artistii sunt obligati ca din ora in ora sa isi schimbe locatia, sa nu cante de doua ori aceeasi melodie si sa nu cumva sa fie o distanta mai mica de 100 de metri intre ei. De asemenea, prestatia lor trebuie sa fie live.
In plus, arta nu se va mai face… la liber pe strazile din Timisoara, ci doar cu program. De vara si de iarna.
„Interval orar permis pentru arta stradală
Mai-Septembrie
Luni-vineri: 16:00-22:00
sâmbătă – duminică: 10:00-12:00, 17:00-22:00
Octombrie-Aprilie
Luni-vineri: 16:00-20:00
sâmbătă – duminică: 10:00-12:00, 17:00-22:00„, este prevazut in regulament.
Cei care nu respecta oricare dintre prevederile noului regulament risca sa fie si sanctionati, fie cu retragerea avizelor (cu sau fara avertisment prealabil, in functie de ‘abaterile’ constatate), dar si cu amenzi sau cu munca in folosul comunitatii.
Regulamentul, intocmit de Casa de Cultura a Municipiului Timisoara si girat de primarul Dominic Fritz, urmeaza sa fie votat in urmatoarea sedinta de Consiliu Local.
Cei care doresc sa consulte intregul regulament o pot face AICI.
Cantaretii stradali au fost incurajati de fosta administratie sa isi dea masura talentului pe strazile din centrul Timisoarei pentru a colora atmosfera. Fostul primar chiar le-a organizat un festival in urma cu 3 ani.