TIMISOARA. Aflat in vizita la Timisoara, la conferinta „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania„, presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs pe scena Operei. Acesta a vorbit despre romanii din diaspora, relatia pe care o are cu ei, dar si despre intalnirile pe care le-a avut cu romanii din afara granitelor de-a lungul timpului.
„Sunt cateva ganduri personale pe care nu le-am spus pana acum sau pe care le-am abordat tangential. Cand am devenit presedinte am vorbit de o altfel de paradigma, despre un alt fel de comportament al presedintelui. Tocmai de aceea vreau sa ma refer la lucruri care au starnit vii discutii in spatiul public. De aceea, comunicarea mea, paradigma mea, climatul social si relatia cu guvernul sunt marile proiecte ale caror baze au fost puse in urma cu un an si jumatate. Au fost momente in acest inceput de mandat cand am trecut de polemicile din spatiul public. Am preferat pentru a nu deschide fronturi si falii, pentru a nu genera tensiuni sa las de la mine si sa nu raspund provocarilor. Am crezut intotdeauna ca e mai bine sa vorbeasca actiunile si faptele mele”, a spus Iohannis
Seful statului le-a transmis romanilor din strainatate ca le cunoaste problemele.
„Vreau sa le transmit romanilor din tara si din strainatate ca presedintele lor ii aude, ii vede si le cunoaste problemele. Sunt si voi ramane presedinte mediator si implicat, iar determinarea mea de a duce programul pana la capat e la fel de ferma ca la inceputul mandatului (…)Seriozitate si respect au fost termenii cu care am tratat orice actiune a mea in calitate de presedinte. Acesta sunt eu, vorbesc mai putin si isi pasa cum arata aceasta tara, cum ne respectam pe noi insine in interior si cum suntem vazuti in afara”, a spus Iohannis.
Iohannis a mai spus ca a fost criticat pentru vizitele sale in strainatate, insa el nu a facut altceva decat sa puna bazele unei colaborari.
„Vreau sa spun cateva lucruri despre ce am facut in politica externa. Unii spun ca am calatorit mult. Este gresit pentru ca oriunde am mers, cu oricine m-am intalnit au fost relatii de reannodat, relatii de consolidat, punti de legat. Nici aici lucrurile nu se intampla peste noapte. (…) Efectele unor astfel de vizite nu se vad imediat, dar ele pun bazele unor relatii externe care ii onoreaza pe romani. Peste tot unde am fost, m-am intalnit cu reprezentantii comunitatilor de romani, este o promisiune onorata, la fel ca votul prin corespondenta”, a mai spus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis se afla la Timisoara pentru a participa la conferinta „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania„, eveniment la care iau parte aproximativ 800 de oameni de stiinta, profesori si doctori din zeci de tari.
In discursul sau, din deschiderea conferintei, rectorul Universitatii de Vest Marilen Pirtea a subliniat implicarea UVT in proiectul „Romania Educata”, proiect prin care administratia prezidentiala a instituit un cadru de dialog pentru politicile educationale din Romania. Rectorul Universitatii timisorene a intarit faptul ca doua teme sunt importante pentru invatamantul superior romanesc: calitatea educatiei si remigrarea creierelor luminate.
„Imi permit sa reiau o idee care cu siguranta va este cunoscuta: remigrarea creierelor, si sa va invit sa reflectati asupra ei dintr-o perspectiva pragmatica si individuala. Cu alte cuvinte, ce putem face fiecare dintre noi, din locul in care ne aflam acum si din pozitia pe care o ocupam acum, pentru a crea conditiile intoarcerii in Romania a celor care au facut performanta in lumea stiintifica si universitara? Cadrul de discutie mi se pare ideal: avem la acelasi eveniment decidenti la nivelul cel mai inalt si cercetatori valorosi din Romania si din strainatate, intr-un oras universitar recunoscut pentru calitatea vietii si competitivitate economica. Fac tot ce imi sta in putere, din pozitia de Rector al Universitatii de Vest, pentru ca Timisoara sa devina o destinatie pentru remigrarea cercetatorilor si universitarilor romani din diaspora stiintifica„, a precizat rectorul UVT Marilen Pirtea.