Toti angajatorii, fie ca sunt din domeniul productiei, fie ca sunt din zona prestarilor de servicii, acuza lipsa personalului calificat. Criza fortei de munca este o problema reala la nivel national, companiile avand dificultati atat in a gasi forta de munca pregatita cat si in a-si mentine angajatii valorosi.
Companiile care asigura servicii publice sunt obligate sa recurga la strategii si artificii complicate si platesc bani grei ca sa obtina absolventi cu diploma si specializare intr-o meserie.
Cons Electrificarea Instal (CEI), companie din domeniul energiei, nu face exceptie. CEI are contracte cu doua licee si o scoala de afaceri si meserii in baza carora le ofera elevilor conditii de practica, adica toate cele necesare deprinderii meseriei direct la sursa. in plus, dupa absolvire, un loc de munca sigur cu toate avantajele ce deriva.
„Tehnicienii si electricienii bine pregatiti sunt greu de gasit. in activitatea societatii noastre sunt de o importanta vitala. Avem de nevoie de oameni calificati si foarte buni in meseria lor. Lucram la nivel de performanta si nu putem face asta decat cu profesionisti. Eforturile noastre sunt enorme si rasplata nu este intotdeauna pe masura”, spun reprezentantii CEI.
Multi dintre elevii care urmeaza o scoala de meserii aleg ca dupa absolvire sa nu-si mai urmeze vocatia iar investitia unei firme private in asigurarea practicii este pierdere totala. Momentan, tinerii care provin din zonele rurale si au «bun simt si respect pentru munca» par sa fie salvarea angajatorilor.
„Suntem cu 15 ani in urma la capitolul forta de munca calificata. Exista un decalaj enorm intre cerere si oferta. An de an facem eforturi imense pentru a instrui angajatii si pentru a-i califica direct la locul de munca. Cheltuielile sunt exponential mai mari din simplul motiv ca trebuie sa aduci personalul la un nivel de profesionalism care sa-ti mentina serviciile la cel mai inalt standard. Facem aceste sacrificii pentru ca noi credem cu tarie ca seriozitatea si consecventa sunt atributele succesului in business. Din pacate, in cele mai multe cazuri de atribuiri de lucrari, licitatii si contracte, toata lumea isi doreste sa plateasca preturi cat mai mici fara sa tina cont de calitate”, mai spun reprezentantii CEI.