Meteorologii linistesc populatia. Norul toxic format in urma bombardamentelor din Ucraina nu va afecta Romania in urmatoarele zile

Concentratiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra Romaniei, in cursul urmatoarelor zile, arata o analiza publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.
In ultimele zile, au circulat in spatiul public informatii, neconfirmate oficial, potrivit carora un nor toxic format in urma bombardamentelor din Ucraina s-ar indrepta spre Romania.

Potrivit ANM, in perioada 21 – 24 martie, in estul si sud-estul Romaniei, circulatia aerului se va face din sector nordic si nord-estic, vantul va avea intensificari mai ales pe parcursul zilei de marti, cand indeosebi in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum si in sud-vestul Moldovei, vor fi rafale in general 55 – 65 km/h, iar in zona montana aferenta temporar vitezele vor fi de peste 70 – 80 km/h.

In restul teritoriului, circulatia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic si vestic, iar vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari izolate pe parcursul zilei de marti, cu viteze ce vor atinge la rafala 40 – 45 km/h.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arata ca, in cursul urmatoarelor zile, deasupra Romaniei, concentratiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus reprezinta unul dintre cele sase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pamantului al Uniunii Europene (UE) si ofera informatii consistente si controlate de calitate legate de poluarea si sanatatea aerului, energia solara, gazele cu efect de sera si schimbarea climei, peste tot in lume.

Pentru monoxidul de carbon este reglementata o valoare maxima zilnica a mediilor, pe opt ore, de 10 mg/mc.

Datele furnizate de Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (calitateaer.ro), validate si verificate zilnic de agentiile judetene pentru protectia mediului si de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului indica faptul ca valorile concentratiilor de monoxid de carbon sunt scazute (sub 1 mg/mc), situandu-se in intervalele normale pentru aceasta perioada a anului.

SURSA: ziare.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.