TIMISOARA. Energiile alternative sunt tot mai des invocate de autoritatile romanesti si de firmele care vor sa profite de fondurile europene destinate acestui sector. In Timis avem deja cateva proiecte de acest tip si, de la inceputul acestui an, exista si o fabrica de producere a panourilor solare.
Agentia pentru Dezoltare Regionala Vest a organizat, marti, o intalnire cu tema „Investitii in domeniul energiilor regenerabile in contextul dezvoltarii Regiunii Vest”, ocazie cu care s-au prezentat cateva din initiativele publice sau private din sectorul mentionat. „In perioada imediat urmatoare, 2014-2020, trebuie sa avem, in regiune, componente ale energiei regenerabile. Trebuie sa punem accent pe planificare, pentru ca deja se face planul de dezvoltare al regiunii pentru 2014-2020„, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Energiile alternative au fost utiliz
In Timisoara s-ar putea planta arbori solari care sa lumineze strazile!
Unul din proiectele aflate in derulare si care va genera solutii inovatoare este Institutul de cercetari pentru energii regenerabile, care se construieste pe strada Muzicescu din Timisoara. Conform lui Radu Vasiu, profesor si secretar stiintific la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, cladirea va fi dotata cu echipamente foarte scumpe, majoritatea fiind peste 100.000 de euro bucata.
„Suntem in faza de desfasurare a licitatiilor pentru echipamente, unele costa chiar un milion – un milion si jumatate de euro. Licitatia este una internationala. Vom folosi la cladire panouri fotovoltaice, desi nu atat de multe pe cate am fi dorit, timpul fiind scurt pentru aprobare. Ca si perspective, am putea avea in zona Timisoara, arbori solari, care sa genereze si lumina stradala„, a spus Vasiu.
De la inceputul anului, pe plaftorma Incontro din Calea Sagului, s-a stabilit un producator spaniol de panouri fotovoltaice, primul astfel de panou fiind produs in 28 februarie.
„Siliken a fost deschisa in Spania in urma cu 10 ani. In 2008, piata spaniola a picat si am decis sa externalizam fabrica. Am venit in Romania de la inceputul acestui an. La Timisoara avem acum 4 linii de productie, dar vrem sa ajungem la 8 linii pana la finele anului. Halele sunt inchiriate pentru 5 ani, sper sa stam pana atunci aici. Am ales Timisoara pentru ca are o pozitie strategica in Europa, este aproape de pietele din Germania si Cehia, mana de lucru este mai ieftina decat in Spania si avem zboruri directe catre Valencia. Vrem sa ajungem la 200 de angajati pe 3 schimburi. Acum sunt cate 14 muncitori pe schimb, pe linie de productie. Capacitatea anuala este de 50 Mw. Folosim componente din Romania, sticla, aluminiu. Incepem cu 8 linii de productie, dar daca vom avea succes in Romania, vrem sa ne extindem„, a spus Antonio Navarro, director Siliken Manufacturing. Daca mediul economic romanesc va oferi conditii propice, spaniolii se gandesc sa deschida in Romania si o fabrica de purificare a siliciului.