Cercetatorii suedezi au descoperit ca exista o legatura intre cancerul de pancreas si consumul zilnic de carne procesata de tipul mezelurilor si carnatilor.
Specialistii de la Karolinska Institute avertizeaza ca 50 de grame in plus pe zi de carne rosie si procesata de tipul mezelurilor, carnatilor si altor preparate asemanatoare mareste riscul aparitiei cancerului de pancreas cu 19%, iar pentru un consum suplimentar de 100 de grame, riscul create la 38%, informeaza BBC online.
Coordonatoarea studiului, profesorul Susanna Larsson afirma ca nu s-a descoperit deocamdata vreo legatura intre consumul de carne rosie si procesata si alte tipuri de cancer. Studiile anterioare au legat consumul de carne rosie si procesata si de apartia cancerului la colon, potrivit www.rtv.net.
Studiul specialiatilor suedezi a fost facut pe 6.643 de pacienti bolnavi de cancer de pancreas. Rezultatele studiului lor au fost publicate in British Journal of Cancer. Specialiatii recomanda un consum de carne rosie procesata nu mai mare de 70 de grame pe zi.