TIMIS. Lansat in 2017, proiectul ‘Mic dejun la Margina‘ al Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Judetul Timis, realizat in colaborare cu Centrul Turistic Margina, a primit si recunoastere europeana.
Proiectul, care se desfasoara de 4 ani in Timis, a luat premiul al treilea in cadrul concursului „Destinatia 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil” lansat de European Cultural Tourism Network.
“As dori foarte mult sa mentionez faptul ca acest proiect mic, derulat intr-un sat din judetul Timis, Romania este unul extraordinar si a concurat cu proiecte mari, de anvergura ale altor tari europene. Am fost impresionati de munca echipei din Margina si ii felicitam!”, a declarat Piet Jaspaert, vicepresedinte al federatiei Europa Nostra si presedinte al juriului, care a inmanat premiul alaturi de Manos Vougioukas, secretar general al ECTN.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc in 21 octombrie la Atena, Grecia, in cadrul celei de-a 14 Conferinte Internationale pentru Turism Cultural in Europa, iar la categoria Walking Tourism and Slow Travel – Synergies with Cultural Tourism, proiectul Mic dejun la Margina a concurat cu doua proiecte dezvoltate de Oficiul National German de Turism – Campania Nationala de Promovare a serviciilor turistice durabile Feel good si Wanderlust, cu Centrul Cultural Lopar din Croatia – Rab(T)curse arheologice si Consiliul Judetean Maramures cu Traseul Patrimoniului Muzeului Maramuresului.
In primii trei ani de la lansarea sa, proiectul ‘Mic dejun la Margina’ a determinat cresterea numarului de turisti in destinatie de la zero (cat era in 2017) la peste 5.000 de vizitatori provenind din tara si din intreaga lume.
Proiectul a pornit de la cateva obiective turistice existente in satele comunei Margina – Biserici de lemn, Muzeul Satului Sintesti – si un grup restrans de producatori locali, ajungand in timp sa determine crearea primului brand turistic din judetul Timis: Mic dejun la Margina.
In zilele noastre, in ciuda pandemiei care a determinat reconfigurarea produsului sub forma de pachete ce pot fi luate de turisti acasa si dezvoltarea unor forme de turism familial in zona – proiectul pune in valoare mai mult ca oricand cultura si traditiile locului, mestesugurile si gastronomia, si a impulsionat mai multi localnici sa renunte la vanzarea animalelor pentru a continua traditionalele plimbari cu caruta trasa de cai, a inspirat comunitatea locala sa se asocieze si sa lucreze impreuna, sa redescopere comori ascunse in podurile caselor sub forma unor obiecte de artizanat demult uitate sau sa valorifice produse locale speciale.
De asemenea, proiectul a incurajat mai multi producatori locali sa isi dezvolte afacerile si a coagulat eforturile altora din comunele invecinate spre produs, iar investitorii nu au intarziat sa apara, la Primaria Comunei Margina fiind depuse deja cereri pentru construirea unor pensiuni in zona.