TIMISOARA. In clasa a XI-a invata primele notiuni. Mai intai este ideea. Ce ne aduce mai multi bani? Care segment din piata este mai slab acoperit? Ce putem noi oferi in plus fata de concurenta? Apoi vine planificarea operationala. Cum se va numi firma, cine, de ce se ocupa, ce drumuri trebuie sa facem sa infiintam compania etc. Un membru al echipei se ocupa de partea de resurse umane. Anunturi de angajare, negociere de salariu, contracte de munca, fisa postului… Iar, dupa ce toate detaliile sunt acoperite, urmeaza partea cea mai interesanta: marketingul.
„Colegiul Economic „F.S. Nitti” a fost una din cele trei unitati de invatamant din Romania in care a fost introdus conceptul de firma de exercitiu, in urma cu aproximativ 10 ani. Pentru ca a fost un succes, acum, in toata tara exista firme de exercitiu in scoli”, ne explica Adriana Pau, directoarea Colegiului Economic „F.S. Nitti” cum au ajuns elevii timisoreni sa jongleze cu notiuni economice, specifice unei companii, la orele de curs. La Timisoara sunt cateva zeci de asemenea firme de exercitiu. De catering, de decoruri, de organizare de evenimente, de foto&video, de turism etc. Elevii invata cum sa lucreze intr-o companie. Ei cumpara produsele altor firme si le vand pe ale lor.
Participa la targuri de profil din toata tara si din Europa si isi creeaza o imagine puternica pe piata. Castiga sume fabuloase daca dau lovitura sau incearca sa iasa pe plus. Banii ii depun la banca si se felicita pentru tot parcursul bun. Totul – numai in clasa a 11-a. Trei ore pe saptamana. Totul este virtual, mai putin cataloagele de prezentare pe care le realizeaza dupa o munca sustinuta. Iar pentru a va putea face o imagine despre cat de importante sunt aceste firme de exercitiu in procesul de predare, exista chiar si o banca virtuala, cu sediul tot la Timisoara, la Colegiul Economic, care monitorizeaza toate tranzactiile facute de elevi din intreaga tara. Doi profesori se ocupa de aceasta. Angajati direct de Ministerul Educatiei. Pentru a fi echidistanti in relatiile cu toate firmele de exercitiu din tara – peste o mie!
„De cand am introdus in programa scolara firmele de exercitiu, avem peste 3.000 de elevi care au invatat ce inseamna sa lucrezi intr-o companie. Avem peste 300 de elevi in fiecare an. Nu putini au fost cei care si-au dezvoltat propria lor firma sau au ajuns sa lucreze la importante companii straine dupa ce au urmat si cursurile Facultatii de Economie si Administrarea Afacerii”, recunoaste Adriana Pau.
„Am participat in acest an la un targ al firmelor de exercitiu la Barcelona. Am facut mai multe tranzactii acolo. Spre exemplu, am cumparat decoratiuni si flori, pentru a infrumuseta sediul firmei noastre si a-i motiva pe angajati. Se numeste Odiseea Tour, este un tour operator. Noi, la randul nostru, am vandut oferte de turism, la noi in tara. Cel mai cautat pachet a fost „Pe urmele lui Dracula”, care a costat 360 de euro pentru 8 zile”, ne spune Tanita Cirstea, eleva in clasa a 11 G si unul dintre cei mai importanti membri ai companiei.
Elevii care au in programa firmele de exercitiu obtin si un atestat economic ce le permite sa se angajeze, la terminara liceului, la o companie in domeniu. Unii dintre elevi se pregatesc suplimentar in cadrul unor firme-mama: companii unde afla de la angajati cum sa procedeze in anumite situatii, cum se pot promova mai bine etc. Notiunile invatate le aplica apoi la scoala, la firma de exercitiu pe care o conduc sau la care lucreaza.