In Egipt si India antica mierea era considerata un dar al zeilor (se spune ca mana care a fost data poporului in drum spre tara Canaanului era de fapt miere, iar Sf. Ioan Botezatorul s-a hranit in desert cu miere). Calitatile terapeutice ale mierii sunt cunoscute de secole si stramosii nostri o foloseau frecvent pentru a se mentine sanatosi. Mierea este bogata in saruri minerale: fier, fosfor, calciu, dar si vitamine(A, B, C, D, K), are propritati antioxidante, antibiotice, tonice sau de stimulare a metabolismului. Mierea ajuta la vindecarea mai grabnica a ranilor, impiedica inflamarea si infectarea lor, poate fi folosita pentru ameliorarea problemelor digestive, este foarte buna in caz de raceala (pentru dureri in gat se recomanda 1-2 lingurite de miere amestecata cu lamaie), imbunatateste calitatea somnului si ne ajuta sa ne relaxam, dar uneori este buna si impotriva alergiilor (daca manifesti o alergie la polen, o lingurita de miere pe zi cu 2 luni inainte de sezonul de alergii iti poate ameliora simptomele).
Recomandata in curele de slabire
Desi este un aliment extrem de dulce, mierea nu este nociva, cum poate fi zaharul. Unele studii au aratat ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei aparitiei diabetului. Mierea nu da aceeasi dependenta ca si zaharicalele obisnuite.Mierea este chiar recomandata de specialisti in curele de slabire, o lingurita de miere amestecata cu scortisoara si fiarta apoi in apa te poate ajuta sa arzi mai repede grasimile din organism si, in timp, poate impiedica depunerea altora.
Mierea, utila pentru obtinerea unei frumuseti naturale de invidiat
Minunea dulce din stup nu ar trebui sa lipseasca din viata niciunei femei, fiind un aliat de succes in orice tratament cosmetic pentru piele, par sau ten. Se spune ca renumita regina egipteana, Cleopatra facea bai in lapte si miere dovada ca proprietatile extraordinare ale mierii nu sunt cunoscute de ieri, de azi. in prezent tot mai multe produse cosmetice au in compozitia lor celebra miere, care este un adjuvant important in tratamentele impotriva acneei, dar si a imbatranirii tenului. Amestecurile exfoliante pentru corp, care se pot prepara foarte usor, combinand mierea cu faina de malai sau ovaz hidrateaza ii catifeleaza pielea. La fel si mastile cu miere, ou sau argila pentru ten. Dar mierea este totodata si un excelent balsam pentru par. Combinata cu suc de lamaie, ulei de masline, ou sau iaurt, mierea confera firului de par o stralucire deosebita si il face mult mai moale si matasos.