Doar la Universitatea de Medicina si Farmacie locurile bugetate s-au ocupat inca din sesiunea de vara.
Sa le luam pe rand!
La Universitatea Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului sunt disponibile 121 de locuri la buget. Cele mai putine sunt la Tehnologia Productiilor Agroalimentare – mai sunt 7 locuri disponibile, in timp ce la Facultatea de Medicina Veterinara mai sunt libere doar locuri la taxa.
Diferenta de locuri bugetate de stat este impartita la celelalte facultati din cadrul USAB. Locurile in regim de plata trec de 500. Ele pot fi ocupate la fiecare din facultatile universitatii.
Dar candidatii trebuie sa se grabeasca! Inscrierea a inceput de luni, 5 septembrie si se intinde pana in 16 septembrie. La inceputul verii, pentru anul scolar viitor au fost disponibile 1.225 de locuri: 646 bugetate si 579 cu taxa.
Taxa de studiu pentru locurile nebugetate variaza intre 1.700 si 2.200 de lei pe an, in functie de facultatea la care sunt inscrisi studentii.
Nici Universitatea Politehnica Timisoara nu are ocupate toate locurile disponibile. Promovatii de la bacalaureatul din acest an au sansa sa-si aleaga facultatea pentru ca la aproape toate facultatile mai exista locuri libere.
Exceptie fac Automatica si Calculatoarele cu domeniile Calculatoare si Tehnologia Informatiei si Ingineria Sistemelor si domeniile Arhitectura, Cadastru, Stiinte ale Comunicarii. La toate acestea, locurile au fost ocupate si confirmate de cei inscrisi in prima sesiune de admitere, cea din mijlocul verii.
In total, locuri libere la UPT pentru sesiunea de toamna a admiterii la facultate sunt 1.100.
„Locurile sunt impartite. Nu putem spune cate locuri avem la buget si cate la taxa pana nu am incheiat sesiunea de inscrieri si avem confirmarile la fiecare facultate. Pentru ca trebuie impartite pe domenii, separate si confirmate. Abia apoi stim cate locuri avem in total bugetate si cate ocupate la cu taxa”, ne spune Viorel Serban, prorector in cadrul Universitatii Politehnica.
Cele mai multe locuri disponibile sunt la Facultatea de Mecanica – 390 de locuri. La Facultatea de Constructii sunt 270 de locuri ramase neocupate, iar la cea de Chimie si de Ingineria Mediului – 140.
Taxa de studiu pentru locurile nebugetate variaza intre 2.700 si 4.300 de lei pe an, in functie de facultatea la care sunt inscrisi studentii. „Peste 90% din taxele de la UPT au o valoare de 3.450 de lei. Este vorba despre domeniile ingineresti. Sigur, extremele au alte valori”, a precizat Viorel Serban.
Calendarul Admiterii la studii universitare de licenta pentru sesiunea septembrie 2011, la UPT este urmatorul: inscriere candidatilor are loc intre 08 – 12 septembrie, proba de verificare a cunostintelor si procesarea dosarelor: 14 septembrie, iar afisare rezultate are loc in perioada 15 septembrie.
Prorectorul universitatii timisorene a explicat ca rezultatele foarte slabe ale sesiunii din acest an a bacalaureatului vor influenta si admiterea, destule locuri urmand sa ramana libere si la finalul admiterii de toamna.
Universitatea de Vest din Timisoara incepe inscrierile pentru sesiunea din toamna in 9 septembrie si se desfasoara pana in 18 septembrie. La UVT mai sunt disponibile aproape 350 de locuri la buget si aproximativ 3.000 de locuri nebugetate. Taxa variaza de la 2.500 de lei pana la 10.000 de lei (in cazul Facultatii de Muzica). Daca printre cele mai cautate facultati se numara cea de Economie si de Administrarea Afacerilor, la polul opus se afla cea de Chimie.
Universitarii de la cele trei universitati spun ca asteapta mai ales studenti din alte judete, din Banat, dar si din tara, care sa suplineasca golurile lasate de rezultatele foarte proaste ale sesiunilor de bacalaureat din acest an.
La Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara situatia sta altfel, locurile bugetate au fost ocupate inca din sesiunea de vara.