Un numar de 22 de institutii, precum si organizatii non guvernamentale din Timis au reusit sa castige 22 de proiecte, a calor valoare este de 9,5 milioane euro. Anca Lolescu, director executiv la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara, a declarat ca pe cele trei axe de finantare din cadrul programului de cooperare transfrontaliera Romania – Serbia s-au depus 166 de proiecte, suma eligibila fiind de 16 milioane de euro, pentru 5 districte din Serbia si judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti. Doar 46 de proiecte din cele depuse au si primit finantare, 22 fiind in Timis. „Incercam sa aducem cat mai multi bani in Timis, noi avem experienta in fondurile de preaderare. Am avut dificultati si noi acum 7-8 ani, asa cum are si Serbia acum, cu supracentralizarea deciziilor la nivel local. Noi am fost tot timpul adeptii parteneriatelor„, a spus Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Consiliul Judetean Timis a obtinut, de altfel, o suma considerabila in cadrul acestor proiecte, 1,15 milioane de euro, pentru un sistem de monitorizare si alarmare in caz de inundatii. Partener in proiect este municipalitatea din Varset. Un numar de 7 sirene electronice si sisteme de alarmare prin telefon vor fi amplasate in tot atatea localitati cu risc ridicat la inundatii, se va tine un registru local al riscurilor, iar informatiile vor fi publicate in timp real pe un portal web.
Peste 670.000 de euro a obtinut si Spitalul Clinic Municipal din Timisoara, pentru dotarea unui centru regional de chirurgie vitro-retiniana si oftalmo-oncologica. Partener de proiect este municipalitatea din Zrenianin. „Acest centru este important pentru intreaga regiune, pentru ca la Clinica de Oftalmologie se va incepe operarea polului exterior al ochiului. Este o noutate pentru Timisoara, pentru ca o asemenea operatie se facea numai la Bucuresti. Vom putea detecta si leziunile tumorale, care au localizare in acea zona a locului. Cu banii obtinuti se va face si pregatirea chirurgilor, dar se va cumpara si aparatura necesara dotarii centrului„, a declarat Octavian Cretu, director medical la Spitalul Municipal.
Un milion de euro a castigat si Universitatea de Vest din Timisoara, pentru crearea unei retele de cercetare in protectia mediului, partener fiin Institutul de Mina si Metalurgie din Bor, Serbia. De o suma similara dispune si Muzeul Banatului, care impreuna cu municipalitatea din Varset, vrea sa infiinteze un Centru Regional Cultural pentru mostenirea culturala a Banatului. Cresterea capacitatii turistice in regiunea Banatului, un proiect de care s-au ocupat minicipalitatea din statiunea Kanjiza din Serbia si Asociatia Micro-Regionala Banat-Ripensis Jimbolia, a obtinut 570.000 euro. Orasul Deta si municipalitatea din Varset au la dispozitie aproape 900.000 de euro pentru iluminarea arhitecturala a unor cladiri. La Deta, bisericile sunt cele care vor beneficia de bani.