TIMISOARA. Sapte militari din cadrul Brigadei 18 Infanterie „Banat”, care au luptat in teatrele de operatii din Kosovo, Afganistan si Irak si au fost raniti sau chiar si-au dat viata pe campul de lupta, au primit distinctiile pentru titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei, la 24 de ani de la Revolutie, distinctii conferite inca de anul trecut.
Ei au fost desemnati cetateni de onoare in luna decembrie a anului 2012, insa abia anul acesta primarul Nicolae Robu le-a acordat distinctiile. S-a intamplat luni, in cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local Timisoara.
Este vorba despre sublocotenentul post-mortem Ioan Grosaru, sublocotenentul post-mortem Ioan Lucian Leustean, colonelul dr. Augustin-Nicusor Pegulescu, plutonierul major Nicola Stefan Danut, plutonierul Badea Marin Gabriel-Nicusor, sergentul major Iovi Ion-Vasile Marius-Traian si sergentul major Popa Marin Sorin-Catalin. Doi dintre ei si-au pierdut asadar viata pe campul de lupta.
„Suntem intr-un moment special in care cred ca Timisoara da din nou un semnal de intelepciune si, iata, reusim sa fim impreuna reprezentanti ai Revolutiei, oameni care si-au riscat viata in decembrie 1989 si reprezentanti ai Armatei Romane, care dupa un inceput greu in decembrie 1989, a inteles cursul vremurilor si s-a alaturat Revolutiei. (…) Cred ca se cuvine sa asumam onorurile noastre pentru cei care au reprezentat cu cinste Romania si Timisoara in misiuni”, a spus Robu, inainte de decernarea premiilor.
Militarii si-au luat, pe rand, distinctiile. Daca la un moment dat s-au auzit huiduieli din sala, iar revolutionarii au cerut DEMISIA primarului Nicolae Robu – nemultumiti ca „premiaza” Armata, in cele din urma, dupa ce unul dintre militarii raniti in Afganistan le-a multumit tuturorpentru titlul acordat, revolutionarii au aplaudat necontenit vreme de cateva zeci de secunde.
Cine sunt militarii cetateni de onoare ai Timisoarei!
Colonelul dr. Augustin-Nicusor Pegulescu a fost ranit in anul 2009 de un dispozitiv exploziv improvizat, in desertul afgan. A fost dus cu elicopterul la spitalul militar din Afganistan, ulterior fiind dus in Germania. Medicii au fost nevoiti sa ii amputeze piciorul stang si sa-i puna proteza. S-a ales cu grad de invaliditate.
In septembrie 2007, militarii Batalionului 32 Infanterie „Mircea” au platit tribut luptei impotriva terorismului. Intr-o dimineata de toamna, un proiectil a lovit transportorul in care se aflau 5 militari timisoreni. Vehiculul a luat foc imediat. Lovitura a fost atat de puternica, incat si celelalte transportoare din patrula, aflate la o distanta de aproape 100 de metri in fata si spatele celui atacat, au resimtit puternic suflul exploziei.
Sublocotenentul post mortem Ioan Grosaru a fost ranit grav pe timpul unei misiuni de patrulare in zona Tallil din Irak, de un dispozitiv exploziv improvizat. A pierdut lupta cu ranile.
Tot atunci a fost ranit si plutonierul major Nicola Stefan Danut, care a ajuns la spital cu arsuri de gradul I si cu schije in abdomen. A fost dus si el in cele din urma la spitalul din Landsthul, Germania, cu grad de invaliditate I.
Plutonierul Badea Marin Gabriel-Nicusor a suferit si el arsuri de gradul I si a ajuns la spital cu schije in corp. Desi a fost ranit, a fost tratat la spital, apoi la infirmeria batalionului, plutonierul a decis sa reia misiunile din Irak.
Sergentul major Iovi Ion-Vasile Marius-Traian a avut arsuri pe 30% din suprafata corpului, politraumatisme cu traumatism cranio-cerebral, schija metalica penetranta intracraniana, edem cerebral. A fost dus de urgenta la Spitalul din Ballad, apoi in Germania. A ramas cu un diagnostic imens si cu grad de invaliditate I.
Sergentul major Popa Marin Sorin-Catalin a suferit arsuri de gradul I si II la nivelul scalpului si alte tipuri de arsuri la nivelul corpului. A fost dus si el cu elicopterul in Germania. S-a ales cu cicatrici pe 20% din suprafata corpului, a avut nevoie de grefe si a ramas cu grad de invaliditate III.
Anul trecut, in mai, sublocotenentul post mortem Ioan Lucian Leustean si-a dat viata in Afganistan, ranit foarte grav de explozia unui dispozitiv improvizat. A fost dus la spital, dar in ciuda efortului medicilor, a murit in urma unui stop cardio-respirator.
„Suferintele celor anterior prezentati, daruirea, barbatia si demnitatea lor onoreaza pe cei ce servesc Romania. Acordarea acestui titlu de o mare valoare reprezinta pentru acesti eroi ai armatei romane gestul suprem al recunoasterii sacrificiului lor, este modul cel mai de pret de a-i cinsti pe masura daruirii lor pe timpul indeplinirii misiunilor”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.