CARAS SEVERIN. Emblematica Mina Anina, candva mandria Banatului, a intrat deopotriva in istorie si in legenda. Exploatarea de carbune a fost deschisa in 1790 si mina s-a tot marit si adancit, la sfarsitul secolului trecut ajungand sa fie cea mai adanca din Europa, de 1 km si 259 m. In mina Anina au muncit generatii dupa generatii de mineri, multi veniti din alte colturi de tara, atrasi de locurile de munca bine platite si… sigure. Explozia din anul 2006, produsa la Orizontul 8, la peste 800 de metri adancime, in care au murit 7 mineri, a spulberat echilibrul obiectivului economic in jurul caruia s-a construit orasul. Mina a fost inchisa, fiind considerata nerentabila si periculoasa.
Administratia locala a orasului Anina vrea sa dea si o dimensiune concreta, vizibila si palpabila a istoriei Minei Anina, macinata de vreme, de hotii de fier, incet, incet, inecata in vegetatie. In prezent, se lucreaza la un proiect pentru transformarea Minei (Putul 1) in Muzeul Mina Anina. La proiect lucreaza un arhitect specializat in minerit, un arhitect in constructii si un specialist in ecologizarea obiectivului, noteaza argument-cs.ro.
Se va cobori in mina la adancimea de 50 de metri
In ruinele minei, puse in valoare, primaria orasului isi pune marea nadejde ca locul va aduce in sfarsit mult asteptatii turisi, mai ales ca intreaga zona este una dintre cele mai frumoase din Banat. Administratia locala a cumparat Mina Anina cu 800.000 de lei de la firma care a lichidat-o.
„Proiectul de amenajare a minei in muzeu cuprinde trei elemente principale. Unul este demolarea constructiilor care nu sunt necesare, al doilea este reabilitarea cladirilor necesare pentru muzeu, iar al treilea element este cel de reabilitare a putului principal, pana la adancimea de 50 de metri. in acest put, vizitatorii vor putea cobori cu colivia minerilor, pana la o galerie orizontala, care, desigur, va fi amenajata pentru a fi vizitata. Mai este vorba si despre reabilitarea turnului putului, pe care se va putea urca pana la o platforma de pe care se vede panorama orasului. Proiectarea vrem sa o incheiem pana cel tarziu in luna aprilie, pentru ca sa avem evaluarea sumei necesare si sa depunem proiectul pentru finantare pe fonduri europene. Am primit acordul si sprijinul Consiliului Judetean pentru realizarea acestui proiect”, explica primarul din Anina Gheorghe Romanu.
Masinarie „sora” cu cele de pe Titanic!
In viitorul muzeu de la Anina se va afla si masina de extractie. Este una cu abur, care face parte din aceasi serie a masinilor care au functionat pe faimosul vapor Titanic, scufundat in 1912, dupa ciocnirea cu un iceberg.
Mai multe aici!