TIMISOARA. Educativ si sanatos! Prichindeii din clasa a II-a C ai Frau Astrid Gavriliu de la Scoala Nikolaus Lenau din Timisoara s-au distrat de minune joi dimineata, la cantina scolii. Micutii au facut ‘ravagii’ in bucatarie, sub atenta supraveghere a bucatarului Georgeo Andrei.
34 de copilasi de 8 sau 9 ani au framantat aluat si au invatat cum se face pesto din patrunjel si busuioc. Pe scurt, s-au simtit bucatari adevarati pentru doua ore. Au si mancat paste cu pesto, in cadrul unui proiect inedit: un mic curs de gatit si jocuri culinare pus la punct de Chef Georgeo Andrei.
Cei mici au aflat de la Georgeo Andrei cum se pastreaza igiena in bucatarie, dar si ca inima usturoiului nu se mananca, pentru ca „este nociva”, au strigat prichindeii in cor.
„Am decis sa facem un mini-curs de gatit si mici concursuri culinare ca sa-i stimulam si sa le putem explica prichindeilor, dar si sa transmitem familiilor lor anumite secrete culinare, care duc spre mancarea sanatoasa, igiena corecta in bucatarie. Vrem sa-i incurajam sa deprinda aceasta pasiune pentru gatit. Este foarte importanta implicarea copiilor in bucatarie, eu eram alaturi de mama mea chiar de la o varsta frageda. Am invatat sa gatesc alaturi de ea, sa fiu alaturi de ea la momentele cele mai placute. Gatitul nu trebuie sa fie un stres in familie, nu trebuie sa fie o problema, mancarea trebuie sa fie cat mai simpla, sanatoasa. Alaturi de copii devine si mai placut timpul petrecut in bucatarie”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro maestrul Georgeo.
Desi proiectul este la inceput de drum, Chef Georgeo Andrei sustine ca va incerca in continuare sa le transmita micutilor pasiunea pentru gatit.
„Imi doresc sa le insuflu si micutilor pasiunea mea pentru gatit, de aceea am inceput acest proiect. Vrem sa mergem in mai multe scoli, profesorii si directorii de scoli au fost foarte receptivi si bucurosi ca am pus la cale aceasta actiune. Avem doritori si la alte scoli, aceste cursuri pot fi facute chiar si la elevii de liceu si, de ce nu, chiar si la facultate”, ne-a mai spus Georgeo Andrei.
Pe langa acest aspect, copiii de 8-9 ani invata si cum sa se comporte in grup, dar si ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Micutii au devorat pastele cu pesto de un verde crud, fapt laudat chiar si de educatoarea acestora. Frau Astrid Gavriliu sustine ca cei 34 de copii din clasa a II-a C sunt mai nazdravani de felul lor, insa la cursul de gatit s-au comportat exemplar.
„Este foarte importanta o astfel de actiune, pentru ca in primul rand se intareste coeziunea grupului si ei capata experienta intr-un cadru nou. Pentru ei este o noutate, au vazut doar la televizor asemenea momente. In plus, invata de la un specialist ce inseamna alimentatie sanatoasa. Pe mine, ca si pedagog, ma intereseaza in primul rand comportamentul lor. Ei sunt o grupa destul de eterogena si greu de stapanit, dar s-au descurcat destul de bine. S-a vazut care sunt liderii in fiecare echipa”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro educatoarea piticilor.
Foto: Virgil Simonescu