TIMISOARA. Serviciul Comunicare al Primariei Timisoara a anuntat, vineri, amenajarea celei de-a doua paduri miniaturale urbane care ar urma sa completeze peisajul verde al orasului. La fel ca in cazul primei micro-paduri urbane din Timisoara, care a fost amenajata in Modern, si in acest caz lucrarile de amenajare sunt realizate de catre Fundatia pentru Arii Protejate Propark. Terenul cu o suprafata de 500 de metri patrati a fost pus la dispozitie de catre Primaria Timisoara, in zona Garii de Est, pe strada Mihail Kogalniceanu.
Din comunicatul de presa al municipalitatii, caruia i-a fost atasata poza de mai sus, am mai aflat ca “puietii plantati aici sunt arbori autohtoni, stejar, cires pasaresc, carpen, arbusti, respectiv cununita, alun, sanger, salba moale, hibiscus, dar si specii originare din alte zone geografice, cum ar fi Koelreuteria paniculata (arbore exotic originar din Japonia), Acer saccharinum (un soi de artar denumit si paltin argintiu), Albizia julibrissin, cunoscut ca arborele de matase person”.
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca “ideea amenajarii unor paduri miniaturale la Timisoara este unul dintre cele opt proiecte desemnate castigatoare in cadrul programului de bugetare participativa de anul trecut si are ca scop reducerea poluarii si a nivelului de zgomot si praf din oras, prin crearea unor mici oaze verzi in diverse locuri intens circulate” si ca “municipalitatea isi doreste ca, in urmatorii doi ani, sa avem in Timisoara sapte astfel de mini-paduri urbane”.
Zonele propuse pentru amenajarea micro-padurilor sunt Piata Consiliul Europei, Pasaj Jiul, intersectiile de la Punctele Cardinale, precum si de pe artere aglomerate, cum sunt bd. Simion Barntiu, Calea Aradului, bd. Liviu Rebreanu, Calea Sagului, bd. Dambovita – depou STPT, zona AEM.
Ne-a retinut in mod deosebit atentia o anumita fraza din comunicatul de presa: “Prima padure de acest tip din Timisoara a fost amenajata, anul trecut, in zona Modern-Piata Petru Maior si se dezvolta frumos, lucrarile de intretinere fiind minimale”.
Referitor la premiera cu pricina, anul trecut, in 30 martie, primarul Dominic Fritz anunta, pe pagina personala de Facebook, ca ”verile urmatoare vor fi mult mai respirabile pentru cei care locuiesc in zona, pentru ca acum sunt plantati aici 2.000 de puieti si plante din specii autohtone, neinvazive, care vor contribui masiv la imbunatatirea aerului in zona si la reducerea prafului si a noxelor”.
Nu stim ce calcule a facut domnul primar, dar astazi, la un an fara cateva zile de la anuntul sau plin de optimism, in micro-padurea din zona Modern ajungi la 2.000 de puieti doar daca pui semnul egal intre 1 si 100 si ii numeri din suta in suta. Altfel, da, asa cum aflam din comunicatul de presa de vineri, se vede cu ochiul liber ca lucrarile de intretinere sunt minimale…
O alta initiativa a administratiei Fritz, pajistea florifera perena din zona Dambovita, cu care se lauda, tot in primavara lui 2022, ex-directorul adjunct al SC Piete SA, Catalina Jahn, arata deplorabil la 11 luni si jumatate de la implementarea acesteia.
Si, pentru ca o poza face mai mult decat o mie de cuvinte, lasam imaginile sa vorbeasca de la sine…