Nascut la 1 iulie 1949, in com Salciua, jud Alba
Stare civila: casatorit, doi copii
Activitatea profesionala: Este absolvent al Institutului Agronomic Timisoara, promotia 1973, specialitatea inginer agronom. A fost cercetator, a urmat toate gradele didactice, sef de lucrari, asistent universitar, lector, conferentiar, pana la profesor la Universitatea de Studii Agricole „Banatul” Timisoara, si chiar prorector.
A mai fost ministru al Agriculturii si Alimentatiei intre 1994-1996
Are o bogata activitate parlamentara
Hobby: sahul
Domnule Valeriu Tabara, pariul cu agricultura a fost miza premierului Petre Roman, al primului guvern post-decembrist; dupa douazeci de ani, cand dumneavoastra sunteti pentru a doua oara ministrul acestui resort, ce sanse acordati agriculturii romanesti?
Sansa agriculturii este determinata de mai multi factori. In primul rand trebuie sa cunosti foarte bine faptul ca Romania are conditii exceptionale pentru a produce si nu pentru a importa, pentru a-si hrani cu prioritate propriii cetateni. Repet acest lucru de cand ma stiu. Daca am avut probleme, si sunt probleme, acestea se datoreaza unor decizii care nu au fost la locul lor. As spune inclusiv acel pariu cu agricultura pentru ca in perioada acelui pariu s-a importat foarte mult, deschizandu-se calea spre importuri. Eu insumi, in primul mandat de ministru am gasit in silozuri produse si chiar si acum se mai regasesc in buget sume de bani care se platesc pentru graul importat in acea perioada, si nu numai pentru grau. Eu spun ca agricultura Romaniei are o sansa foarte buna pentru ca trebuie sa iasa in piata internationala. Daca nu va iesi, si va merge pe conceptul ca trebuie sa producem numai cat consumam, atunci nu avem nici o sansa. De asta este intr-un anumit fel denaturat si sensul in care trebuie se vorbeste ca a crescut pretul la ulei. Suntem intr-o piata comuna, mondiala si toate elementele se regleaza. Chiar daca am vrea noi sa luam anumite masuri ele se regleaza in piata europeana.
In primul mandat al dvs. nu eram in Uniunea Europeana…
A fost un alt moment si mie imi pare sincer rau ca anumite decizii pe care le castigasem la vremea aceea cu Banca Mondiala, si cu alte organisme, inclusiv cu Uniunea Europeana au fost abandonate dupa plecarea mea de la minister. Ele aveau un anumit rol de protectie, dar inainte de a proteja productia, protejau si investitii foarte mari cu bani veniti din afara. Ori renuntandu-se la ele, s-a pierdut enorm.
Toate formele organizate in agricultura s-au distrus, simtul proprietatii a devenit ceva sfant, dupa ce proprietarii si-au redobandit terenurile si agricultura a avut de suferit, inclusiv populatia tarii…
Eu as spune ca a fost o greseala enorma, facuta, nu stiu daca intentionat sau din nestiinta, dar nu poti sa excluzi uzufructul proprietatii, adica sa intelegi proprietatea numai prin simplele elemente pe care ti le da proprietatea. Adica esti proprietar, dar nu produci valoare. Proprietatea trebuie sa produca valoare, altfel devine o povara. Pamantul daca nu produce este, pana la urma, o povara.
Cine sa produca, daca populatia care traieste la tara este imbatranita, iar tinerii pleaca?
E o alta mare problema care trebuie rezolvata. Eu cred ca trebuie sa se inteleaga ca agricultura este una din marile resurse ale economiei.
Aveti politici publice pentru stimularea tinerilor de a ramane in mediul rural si sa se dedice agriculturii?
Sunt mai multe masuri, de exemplu cea care cuprinde proiecte care se fac cu tineri fermieri pana la 40 de ani. Avem si alte reglementari, cu privire la modul de transmitere a proprietatii, poate chiar si intr-o alta tara, de a fi transferate spre tineret, ca sa fie lucrate de fermieri tineri.
In general s-a asteptat si se mai asteapta o politica nationala privind agricultura, care sa cuprinda o strategie complexa, o mai mare implicare a statului, poate un parteneriat public-privat, pentru ca se stie, resursele celor care traiesc la tara sunt destul de reduse. Aveti o asemenea strategie pe care in mandatul precedent n-ati aplicat-o pentru ca nu ati avut sprijinul guvernului?
Eu am avut sprijinul guvernului si in mandatul precedent si nu pot sa spun altceva. Si acum, in cele aproape cinci luni de cand sunt din nou ministru am avut un mare sprijin din partea guvernului. Ca urmare s-au dus foarte multi bani spre agricultura. Ca sa raspund la intrebare, sunt doua elemente: o politica nationala, o strategie clara pe termen lung pe agricultura se impune.
Si cine va impiedica s-o faceti?
Lucram la ea! Nu se poate finaliza intr-o zi sau doua. Dar in acelasi timp, constructia unei strategii nationale in contextul in care esti tara europeana trebuie sa fie in corelationare directa cu ceea ce inseamna normele europene la care au subscris toate cele 27 de state, si de acest lucru trebuie tinuta seama. Dar dincolo de asta, in plan national esti obligat sa-ti fixezi niste obiective pe care trebuie sa le atingi, fie prin contributie nationala, fie prin completarea cu ceea ce inseamna Uniunea Europeana.
La instalarea guvernului din care faceti parte, dupa alegerile din 2008, una dintre promisiunile facute de premierul Emil Boc, referitoare la agricultura, era aceea a amenajarii de silozuri regionale, zonale, si iata ca suntem in 2011 si nici urma de ele. De ce?
Sunt, daca vreti, prioritare, iar o viitoare etapa de depunere de proiecte va cuprinde cu prioritate pe acelea care vor avea ca investitie depozitele de cereale. In acelasi timp am vrea sa dam drumul la depozite pentru legume si fructe. Deci avem in vedere aceste lucruri, pentru ca, in primul rand stocajul de produse este foarte important in sistemul de piata. Niciodata, aruncarea in piata pentru anumite perioade a unei cantitati mai mari sau mai mici nu regleaza piata si nici nu-ti asigura o stabilitate a veniturilor. Eu cred ca acest lucru il putem face, dar sigur, ca aici este vorba si de organizarea fermierilor in grupuri care sa poata gestiona astfel de obiective.
Cat de mult vedeti implicarea guvernului in aceasta strategie?
In primul rand guvernul trebuie sa faca strategii. Apoi sa asigure legislatia, sa asigure programe. Asta si facem, sau incercam sa facem.
Nu este un pic cam tarziu?
Niciodata nu e prea tarziu. Mie imi pare rau ca n-am putut continua atunci cand am mai fost ministru. Pentru ca era vorba atunci ca daca vrem sa continuam sistemul de depozite care era existent, trei milioane de tone, din peste 30 de milioane de tone sa ramana la dispozitia statului, tocmai pentru a avea aceste zone de comercializare.
Pe de alta parte proprietarii de terenuri s-au speriat de afirmatia secretarului de stat Adrian Radulescu, cu privire la impozitarea terenurilor agricole cu 400 de lei/ha. Nu-i prea mult?
Aceasta chestiune imi apartine, am si lucrat la document, imi asum raspunderea. Nu-i vorba de impozit, ci de o taxa de curatire a terenurilor, de igienizare a lor. Impozit inseamna altceva.
Daca sunt curatate si nu sunt lucrate tot nu produc…
Curatirea inseamna eliminarea unor costuri pentru cei care lucreaza terenul. Aici este vorba nu numai de proprietarii de terenuri persoane fizice, ci si de zona publica, terasamente de calea ferata,, drumuri, etc.
Ati afirmat in mai multe randuri ca produsele alimentare nu se vor scumpi si iata ca preturile au luat-o razna. Cum va explicati?
Eu n-am spus niciodata ca nu se vor scumpi, ci am spus ca nu exista motive de scumpire atata timp cat pe filiera de produs exista extrem de multe elemente ele costurilor care sunt artificializate. A nu se pune vina numai pe producatorul agricol de materie prima, lapte sau grau, ca nu acolo este problema de echilibrare a preturilor. Ele se gasesc undeva pe o alta filiera.
Veti aplica masura dublei etichetari a produsului la raft, privind pretul?
Cele doua preturi raman valabile si o sa gasim modalitatea sa o reglementam.
S-a afirmat recent, dupa un studiu, ca Romania va fi una din primele tari infometate si nu pot sa nu va intreb daca trebuie sa ne temem?
Este foarte departe Japonia ca sa stie realitatile Romaniei!
As fi vrut sa va va intreb care este parerea dvs. privind OMG (organisme modificate genetic)?
Acesta este viitorul! Va fi revolutia verde, genetica, care trebuie sa fie in atentia noastra.
Am vazut ca figurati pe o lista a parlamentarilor care au afaceri cu statul; care-i adevarul?
Sunteti timisorean, ati facut un calcul privind averea mea? Daca as avea acea avere de doua miliarde de euro, ehe! Am condus proiecte de cercetare in numele Universitatii si al Statiunii, nu am nimic personal, nici un contract cu statul, de nici un fel. Au fost proiecte castigate prin competitie, cum am lucrat o viata. Din pacate acum nu mai pot lucra la astfel de proiecte.