Ministrul Cercetarii s-a aflat, joi, pentru prima oara in vizita la Universitatea de Vest, unde s-a intalnit cu rectorul, prorectorii si decanii. ‘Sunt in dialog cu universitatile din cele patru centre importante din tara. Voi avea intalniri cu intreaga conducere a universitatilor din Timisoara. Vreau sa dialoghez cu cei care conduc universitatile si cu studentii, astfel incat sa putem afla care sunt problemele, sa le explicam care sunt intentiile noastre in viitor si sa putem construi impreuna‘, a declarat Mihnea Costoiu (foto).
Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante subiecte semnalate a fost legat de problemele din procesul de clasificare al universitatilor. ‘Mi s-a semnalat faptul ca aceasta clasificare nu a fost un proces corect si transparent, iar eu sustin acest punct de vedere. Cred ca trebuie sa regandim clasificarea universitatilor si criteriile folosite, in dialog cu institutiile implicate’, a precizat ministrul Cercetarii. Termenul avansat de acesta pentru reinceperea procesului este anul curent.
‘UVT este categoric preocupata de acest proces al clasificarilor, deoarece ne-am simtit nedreptatiti in evaluari. Ne consideram mult peste pozitia din clasament pe care o ocupam in acest moment, fapt care va aduce si o serie de prejudicii in ceea ce priveste finantarea, dar si de imagine. Credem ca locul nostru nu este aici‘, a completat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest. In prezent, UVT este clasificata in a doua categorie valorica din invatamantul superior.
Alte probleme semnalate de conducerea universitatii au fost fondurile rambursabile blocate in proiecte europene, finantarile aprobate dar care nu apar din partea Companiei Nationale pentru Investitii, dar si nevoia de fonduri pentru achizitionarea a doua camine studentesti care apartin unei firme private.
Cercetarea, subfinantata
Ministrul a recunoscut ca domeniul cercetarii universitare este subfinantat in Romania. ‘Da, cercetarea universitara este subfinantata iar acest lucru e o preocupare a noastra. Finantarea cercetarii poate veni dintr-o singura sursa: proiectele europene. Insist, si la Timisoara si in toate centrele universitare importante in care am fost, ca profesorii sa depuna proiecte pentru a putea atrage sume importante de bani din fonduri europene. Suntem in situatia in care programul operational sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane are neangajat, in acest moment, 1,2 miliarde de euro, iar noi stam. Am deblocat programul si vom continua sa insistam in aceasta directie’, a declarat Costoiu.
In prezent, insa, institutele de cercetare au finantarea blocata. ‘Situatia este cauzata de Axa I, prin care s-au derulat programele pentru intreprinderi mici si mijlocii, unde Comisia Europeana a acuzat suspiciuni majore de frauda, iar in acest moment se deruleaza procedurile de verificare. Noi speram ca in cursul lunii aprilie sau cel mai tarziu in cursul lunii mai sa fie deblocat programul, in urma deciziei guvernului de a aloca agentiilor de dezvoltare regionala derularea acestui proiect si nu Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii’, a completat ministrul Cercetarii.