Despre reforma politiei, pornind de la unele abuzuri facute de agenti de la Politia locala si nationala in perioada starii de urgenta, a vorbit ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela.
Ministrul a spus la Digi24 ca „este o discutie foarte veche” cu privire la Politia nationala si cea locala: „De la confuzia nominala sau inscriptionarea autovehiculelor, ar trebui clar o delimitare”.
Marcel Vela a adaugat ca cele doua institutii vor fi redenumite in urma unor analize.
In plus, ministrul s-a referit la salariile din cele doua institutii, subliniind ca odata cu marirea lefurilor din Primarii, politistii locali au beneficiat de majorari insemnate, ajungand sa castige cu mult peste colegii lor de la politia nationala.
„In mod esential ar trebui facuta o analiza cu privire la competente, dincolo de uniforma sau inscriptionare, competentele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt in contradictie. In alta ordine de idei, Politia locala are un avantaj care nu este comparativ cu Politia nationala. Politistii locali sunt in subordinea primariilor, s-au marit salariile la primarii si in mod automat functionarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un politist local care protejeaza ordinea publica intr-un parc din Timisoara are 8-9.000 de lei, iar un politist din MAI care isi risca viata sa prinda un criminal are la jumatate din salariul politistului local”, a spus ministrul de Interne.
„Trebuie evaluat in mod corect si cinstit, cu toata lumea la masa”, a subliniat Marcel Vela.
UPDATE: Reprezentantii Politiei Locale Timisoara au reactionat dupa cateva ore si au precizat ca salariile nete ale agentilor nu sunt cele mentionate de ministrul Marcel Vela.
„Poliția Locală Timișoara a luat act de poziția Domnului Ministru al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, care a declarat că nu este normal ca polițiștii locali de la Timișoara să aibă salarii de 8000-9000 de lei. Înainte de toate menționăm faptul că polițiștii locali din Timișoara au participat, de la instituirea stării de urgență, împreună cu efectivele Poliției Naționale și sub coordonarea operațională a acestora, dar și cu efectivele de jandarmi și ale Ministerului Apărării Naționale, la zeci de misiuni menite să reducă răspandirea noului coronavirus Sars-Cov2, de la supravegherea unităților spitalicești, verificarea izolaților la domiciliu, participarea la filtre de verificarea a persoanelor care circulă pe raza municipiului și respectă sau nu ordonanțele militare, patrulări pentru verificarea păstrării ordinii și liniștii publice în parcuri, dar și cu ocazia Sărbătorilor de Florii, Sărbătorilor Pascale și în perioada premergătoare zilei de 1 Mai. Subliniem faptul că la nivel local, colaborarea dintre instituții a fost una fără probleme, așa cum de altfel a fost și înainte de această perioadă care ar trebui să ne unească și nu să ne dezbine. Poliția Locală Timișoara este una dintre instituțiile performante din acest domeniu din țara noastră, dovadă fiind indicatorii de performanță care au stat la baza activității an de an și care au fost depășiți prin munca asiduă și profesionalismul oamenilor din stradă, zi și noapte, de sărbători sau în week-enduri, fără să țină cont de vreme sau anotimp, dincolo de viața de familie și de situațiile dificile la care au fost nevoiți să facă față.
Polițiștii locali din Timișoara și-au ales această meserie pentru a apăra cetățeanul, pentru a veni în sprijinul acestuia, pentru a-l respecta și pentru a-l proteja, dincolo de expunerile inevitabile ale meseriei, și va acționa în continuare ferm, vor fi în continuare prezenți la datorie indiferent de situațiile dificile cărora trebuie să le facă față, cu riscul uneori de a și greși, pentru că pană la urmă nimeni nu este fără greșeală. Pentru buna informare a dvs, Domnule Ministru, redăm mai jos salariile REALE ale polițiștilor locali din Timișoara, sumele fiind cele nete, cu mențiunea că niciunul dintre acestea nu ajunge la sumele despre care ați fost informat.
(1) 2.000-3.000 lei / lună, pentru 93 de polițiști locali
(2) 3.000-4.000 lei / lună, pentru 132 de polițiști locali
(3) 4.000-5.000 lei / lună, pentru 33 de polițiști locali
Salariile funcțiilor de conducere:
(4) 6.054 lei / lună, pentru șef birou
(5) 6.582 lei / lună, pentru șef serviciu
(6) 7.032 lei / lună, pentru director executiv adjunct
(7) 7.435 lei / lună, pentru director executiv”, au transmis reprezentantii Politiei Locale Timisoara