TIMISOARA. Dezbaterea privind modalitatea de alegere a rectorului, organizata la Universitatea Politehnica l-a avut printre invitati pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
“Ministerul Educatiei nu se poate pronunta asupra incompatibilitatii rectorilor, ci doar ANI poate face acest lucru. MEC nu se implica in alegerea rectorului”, a tinut sa precizeze ministrul, mai ales ca dezbaterea a fost initiata de Nicolae Robu, declarat incompatibil si care ar trebui sa aleaga intre a fi rector sau politician. La dezbatere a luat parte si Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.
“ANI stabileste incompatibilitatea rectorilor si vorbeste despre mandatul actual, dar si despre cele viitoare. E firesc sa te intalnesti si cu ceilalti rectori, ca sa vorbesti despre situatia universitatilor”, a specificat ministrul Daniel Funeriu.
La dezbaterea de joi, ministrul a explicat cadrul legal prin care poate fi ales rectorul. Tema supusa referendumului universitar este stabilirea optiunii pentru una din cele doua modalitati de desemnare a rectorului: pe baza de concurs public sau pe baza de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret si egal.
“Exista universitati din tara, nu este si cazul Timisoarei, unde daca intri pe holul institutiei pe listele cadrelor didactice poti observa un arborele genealogic”, a sustinut ministrul. Noua lege, potrivit lui Funeriu, aduce o mai buna dirijare a banilor statului spre universitati, iar alegerea rectorului presupune primul pas spre performanta a institutiilor de invatamant superior.
El a adaugat ca in Romania sunt prea multe universitati si prea putini studenti.
Inaintea evenimentului, Funeriu a vizitat Colegiul National Banatean, unde a studiat cand a fost elev, iar mai tarziu s-a intalnit cu rectorii universitatilor de stat din Timisoara.