TIMISOARA. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, aflata intr-o vizita la Timisoara, a vorbit despre numarul mare de incidente care au avut loc in scoli, in ultima perioada. Aceasta a precizat ca, dupa pandemie, numarul de incidente violente in scoli a crescut, dar ca se lucreaza la un plan de preventie, pentru ca, pe viitor, astfel de evenimente sa nu mai apara.
Ligia Deca a subliniat ca de când a preluat mandatul de ministru al Educatiei a sesizat o serie intreaga de incidente in scoli.
”Din momentul in care am preluat mandatul am sesizat o serie intreaga de incidente. Dupa pandemie a crescut din nou numarul de inceindete de violeta scolara. inca de atunci am luat legatura cu Ministerul Familiei, care inglobeaza Autoritatea pentru Protectia Copilului, am discutat cu MAI-ul care are acea directie de siguranta scolara si lucram la o procedura intre cele trei institutii, scoala-DGASPC si Directia de Siguranta Soclara in asa fel incat sa fie mult mai prompt tratate cazurile de violenta in scoli. Vreau sa spun ca este important sa avem un climat de combatere a violentei in scoli, nu cred ca este un climat in care vina apartine unei parti sau alteia, cred ca este rolul nostru, al tuturor, sa combatem aceste fenomene de violenta in scoli, si prin proceduri mai clare, cine greseste, trebuie sa plateasca, insa in acelasi timp garantând drepturile constitutionale ale tuturor actorilor implicati. Dreptul la educatie e un drept garantat. Trebuie sa vedem ce se intâmpla când avem astfel de cazuri, ca cele mediatizate, cum reusim ca drepturile individuale sa nu afecteze drepturile celorlalti”, a declarat Ligia Deca.
Impreuna cu Asociatia Psihologilor din România se lucreaza la un plan de preventie, a mai anuntat Deca.
”Avem o colaborare foarte buna cu Asociatia Psihologilor din România. Lucram impreuna cu ei la un plan de preventie care sa insemne insclusiv campanii de constientizare. De altfel, Ministerul Educatiei a si lansat inca de anul trecut o campanie numita „Nu sunteti singuri”, in ideea in care fiecare actor din scoala sa simta ca are unde sa mearga, atunci când avem asemenea cazuri. De asemenea, avem o strategie de educatie parentala, care a iesit din dezbatere publica, urmeaza sa fie finalizata impreuna cu specialistii si sa poata fi lansata pentru a putea fi si sustinuta cu fonduri. Trebuie sa putem si prin scoli sa ne apropiem familiile. Adica intr-adevar valorile se transmit si in familie, si in scoala. Iar in ceea ce priveste preventia, cred ca este important ca toti specialistii, sa avem echipe multidisciplinare. Avem nevoie si de psiholog, si de consilier scolar, si de politisti, si de cadre didactice care sa aiba competentele profesionale pentru a gestiona astfel de situatii de conflict”, a subliniat ministrul.
Intrebata daca mai au cadrele didactice sufienete pârghii pentru a avea autoritate in fata elevilor, Deca a precizat ca sunt astfel de pârghii.
”Exista o serie de pârghii legale, dar cred ca este foarte important ca fiecare cadru didactic sa stie cine are responsabilitatea când se intâmpla un astfel de incident, sa stie catre cine merge, care sunt sanctiunile, ca este protejat. si aici este foarte important, apropo de statutul cadrelor didactice, cred ca este esential modul in care le aratam apreciere, atât in ceea ce priveste dialogul cu familiile sau in scoala, cât si in ceea ce priveste modul in care finantam sistemul educational. Este foarte important ca dascalii sa isi recapete locul pe care trebuie sa il aibe in societate. Pâna la urma ei sunt cei care formeaza generatiile viitoare si trebuie sa aiba acest statut protejat”, a mai spus Ligia Deca.
Intrebata cum se poate rezolva problema pazei in scoli, Ligia Deca a raspuns ca paza este asigurata de autoritatea locala.
”Multe dintre scoli au paza asigurata de autoritatea publica locala. Problema pe care o aveam, apropo de iuntroducerea obiectelor interzise in scoli este legata de legislatia specifica. Nu poate face perchezitie paznicul sau un profesor in scoala. Trebuie sa fie autoritati care au acest drept, jandarmii, politistii. in mod normal când ai o astfel de suspiciune, suni si chemi politia pentru ca putea sa faca astfel de perchezitii. Am discutat cu colegii din Guvern, si cu Ministerul Justitiei si cu Ministerul Afacerilor Interne, sa vedem daca este nevoie de modificari legislative in asa fel incât, când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis sa se poata demara mai rapid o verificare in acest sens pentru a nu exista pericole in interiorul scolii”, a adaugat Ligia Deca.