TIMISOARA. Asa cum a promis dupa instalarea in functie, Sorin Grindeanu a revenit la Timisoara pentru a monitoriza stadiul lucrarilor pe Varianta de Ocolire Sud, proiect demarat pe vremea cand era premier.
Ministrul Transporturilor spune ca lucrarile nu merg asa cum trebuie si a prezentat si un clip video filmat cu ajutorul dronelor, care s-au plimbat pe deasupra santierului Centurii Sud.
Lucrarile nu sunt facute nici pe jumatate, desi ar trebui sa fie la 70%, iar seful de la Transporturi isi doreste ca acestea sa aiba un ritm mai sustinut.
„Am publicat o filmare cu drona pe centura ca sa fie imaginea completa. Stadiul proiectului este undeva la 45-47 cu indulgenta. Trebuia sa fie gata 70% . Există întârzieri pe care unele le cunoașteti. Intalnirea a avut loc cu constructorul, cu autoritatile locale, Nica, primarul Fritz, cu cei de la DRDP Timis, astfel incat sa gasim solutii„, a spus Sorin Grindeanu.
Va reamintim, prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a Centurii Sud Timisoara a fost prelungit, in aceasta toamna, astfel ca lucrarea ar trebui sa fie gata in decembrie anul viitor.
Lucrarea pentru construirea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.
Sorin Grindeanu a vorbit si despre spinoasa problema a intersectiei Centurii Sud cu Drumul Boilor. Ministrul a explicat ca Primaria Timisoara trebuiesa se preocupe de mutarea utilitatilor de pe teritoriul ei, iar CNAIR sa incheie toate demersurile pentru ca situatia sa iasa din blocaj.
„Cum e blocaj la intersectia cu Drumul Boilor, problema care nu e rezolvata si care eu cred ca o vom rezolva… CNAIR isi va suplimenta tot ce înseamna lucrari in plus, dar Primaria Timisoara trebuie sa se ocupe de relocarea de utilitati, fiind pe teritoriul sau. In principiu, primarul a fost de acord cu aceasta solutie, ma intereseaza sa deblocam rapid aceste lucruri. Nu doar din cauza acestei probleme lucrarile nu sunt la 70%. Discutiile nu au fost simple, legat de ce inseamna contracte. Constructorul a ridicat probleme justificate. E treaba mea ca aceasta relationare sa fie eficienta, astfel incat acest proiect sa devina prioritate numarul 1. Repet, PMT s-a angajat ca va reloca utilitatile, noi ne-am angajat la partea cealalta„, a precizat Sorin Grindeanu.
Va reamintim, primarul Dominic Fritz anunta inca din februarie ca ‘am deblocat proiectul de la Drumul Boilor, impreuna cu echipa lui Catalin Drula‘.
In iunie, Catalin Drula, pe atunci ministrul Transporturilor, anunta la Timisoara ca ‘in privința intersecției cu Drumul Boilor, soluția tehnica a fost aprobata de Compania de drumuri si am primit unda verde pentru includerea acesteia in contract‘, dand asigurari ca finantarea va fi asigurata de CNAIR.
Pana in toamna insa, cand a plecat din fruntea Ministerului Transporturilor, in realitate, Catalin Drula n-a rezolvat problema spinoasa a intersectiei, unde Cuiul lui Pepelea il reprezinta, in fapt, cine pune banii cu care sa fie construita.
„CNAIR ne-a transmis ca realizarea lucrarilor din fonduri de la bugetul local este „singura soluție posibila, in vederea conlucrarii dintre CNAIR SA si Primaria Municipiului Timisoara„, preciza in urma cu aproape o luna viceprimarul Ruben Latcau, aratand ca totul este in acelasi stadiu de acum mai bine de un an cand vechea administratie isi asumase, verbal ce-i drept, ca va amenaja aceasta intersectie cu bani din bugetul Timisoarei.
Va reamintim, amenajarea de la Drumul Boilor a demarat in iulie 2019 si costa aproape 13,8 milioane de lei, la care se adauga TVA. Lucrarea este executata de o asociere de firme, avand-o ca lider pe Super Construct SRL, castigatoarea licitatiei.
Proiectul cuprinde amenajarea carosabilului cu 2 benzi, a trotuarelor, amenajarea pistelor de biciclete, zone verzi, construirea de podete peste canalele de desecare/irigatie, realizarea de lucrari pentru siguranta circulatiei (marcaje si indicatoare rutiere), canalizare pluviala si menajera, reteaua de alimentare cu apa, iluminat public, reglementarea retelelor electrice, realizarea canalului tehnic pentru cabluri.
Situatia este inca una complicata intrucat proiectul de amenajare pe Drumul Boilor e in linie dreapta, chiar s-a turnat asfalt si in zona in care ‘taie’ traseul viitoarei sosele de Centura Sud, iar nicaieri nu a fost prevazuta realizarea unui sens giratoriu acolo unde se intalnesc cele doua drumuri.
Nicio solutie nu a fost cuprinsa in proiectul tehnic pentru Varianta de Ocolire Sud Timisoara, care are un traseu stabilit inca din anul 2011.
Amenajarea Drumului Boilor, inceputa in iulie 2019 si intarziata de tot felul de neajunsuri cauzate de mutarea unor stalpi de curent ai ENEL, dar si de exproprieri si aceasta intersectie, s-a blocat.
Cu o lungime de nici 2 km, Drumul Comunal 149, mai cunoscut drept Drumul Boilor, asigura legatura intre Timisoara si Mosnita Noua, venind din cartierul Plopi.