Cheile Glodului sunt, teoretic, o adevarata minune a naturii. Aflate la granita dintre judetele Alba si Hunedoara ar putea fi, cel putin pe o portiune a lor, varianta rosie a mult mai celebrelor bazine naturale de la Pamukkale, Turcia.
Pastrand proportiile si datele geologice, total diferite, cei care ajung in Cheile Glodului se pot bucura de o succesiune de piscine in piatra – in zona cunoscuta ca La Stramtura – in roci de culoare rosiatica, de o rara frumusete. Intrarea in Cheile Glodului se poate face fie prin localitatea Ardeu, fie din localitatea Glod. Indiferent pe unde o apuci, privelistea e fascinanta. Distrusa insa de gunoaie. Un curs de apa frumos, stanci spectaculoase, pesteri, grote si arcade, toate sunt acoperite de deseuri aruncate de nemernici.
Pe chei te lovesti de zeci de cauciucuri de tractor, carpe descompuse, mii de pet-uri si multe altele, inclusiv piese de mobilier, posete, obiecte aruncate de prin gospodarii. Cheile Glodului au ajuns o mare groapa de gunoi. Asta desi, periodic, au loc actiuni de ecologizare a zonei. Din pacate, acestea nu tin, nici pe departe, pasul cu cei care arunca tot ce le prisoseste in apele limpezi care au sapat in piatra un monument al naturii.
Traseul este oricum unul destul de dificil, in unele locuri apa depasind un stat de om si fiind nevoie de cativa metri de inotat, dar totul ar fi accesibil pentru amatorii de drumetii spectaculoase, daca nu ar fi nevoiti sa treaca peste adevarate baraje de gunoaie.
Oamenii de prin partea locului spun ca o problema e aceea ca mai multe asezari din zona nu au contracte cu societati de salubrizare, asa incat, parte din gunoiul din gospodarii ajunge in chei, distrugand frumusetea acestora si ingreunand accesul celor care vor sa le parcurga.
Mai mult, nici autoritatile nu-si bat captul sa rezolve problema pentru a atrage mai multi turisti in zona, ignorand o adevarata ‘mina de aur’.
Cheile Glodului alcatuiesc o arie protejata de interes national in sud-estul Muntilor Metaliferi, in partea central-vestica a judetului Alba, la limita teritoriala cu judetul Hunedoara, și cea nordica a localitatii Ardeu. Mai exact intre satele Ardeu și Glod.
Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata din anul 2000 si se intinde pe o suprafata de 20 de hectare. Stancile si pietrele au o coloristica aparte, de la gri la verde, violet sau galben. Aici se mai gasesc si alte izvoare, izbucuri, pajiști si fanete incantatoare.