„Sistemul nostru de sanatate este, in prezent, bolnav. Pe de o parte sufera pacientii, care nu beneficiaza de serviciile pentru care cotizeaza la asigurarile de sanatate si care ar trebui sa le fie, astfel, oferite gratis. De multe ori, bolnavii ajunsi in spitale sunt nevoiti sa isi cumpere ei cele necesare, de la bandaje si spirt, pana la medicamente si alte materiale necesare tratamentelor, inclusiv pentru interventiile chirurgicale de mare complexitate.
Pe de alta parte, cei care isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii sunt si ei grav afectati: salariile sunt mici, iar sistemul, subfinantat, nu le ofera sansa de a lucra in conditii civilizate, similare celor din alte tari europene. Astfel se si explica hemoragia acuta de personal din ultimii ani, cand zeci de mii de medici, asistente, infirmiere si alte cadre din sistem au hotarat sa-si paraseasca tara si sa o ia de la capat pe meleaguri straine, unde li se ofera salarii decente si conditii moderne de lucru.
Putem sa le oferim si noi aceste conditii aici, acasa, dar pentru a atinge acest obiectiv, sanatatea trebuie sa redevina o prioritate nationala”, considera Mircea Purceld, care declara ca, daca va avea onoarea de a fi ales senator in Colegiul 1 Timisoara, va face toate demersurile necesare pentru ca sanatatii sa i se aloce procentele necesare din bugetul national.
De asemenea, senatorul Mircea Purceld va sustine cresterea substantiala a procentelor alocate sistemului de invatamant: „Educatorii, invatatorii, profesorii si ceilalti specialisti din invatamant trebuie sa isi recapete statul pe care l-au avut aceste categorii odinioara si pe care il merita cei care se ocupa de educatia oamenilor acestei tari. Fara o educatie sanatoasa nu vom avea nici prezent, nici viitor.
Educatorii acestei natiuni trebuie sa aiba venituri care sa ii fereasca de grija zilei de maine si conditii de studiu si cercetare care sa le permita sa le predea elevilor si studentilor la un nivel corespunzator unui sistem modern de invatamant. Iar elevii trebuie sa redevina beneficiarii acestui sistem, si nu cobaii pe care sa se experimenteze tot felul de reforme abstracte, fara nici o legatura cu realitatile vietii cotidiene”.