TIMISOARA. La Timisoara, in ultima perioada, au ajuns nu mai putin de 1200 de elevi din toata tara, pentru a participa la cele cinci olimpiade nationale care s-au desfasurat aici.
Si, desi oficial nu au fost depuse plangeri sau sesizari cu privire la conditiile hoteliere, intr-un mesaj scris pe Facebook, mama unui elev din Iasi care a fost cazat la internatul Colegiului Henri Coanda, s-a plans de ce au gasit copiii in camerele puse la dispozitie de organizatori.
„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiada romaneasca. Ajungi obosit si infrigurat la cazare si speri sa ai noroc sa gasesti un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespalati, te intampina de la intrare. Privelistea e de nedescris: de la guma de mestecat lipita „gratios” pe marginile patului, la „parchetul” scorojit, stropit cu diverse, pana la marginile ferestrei greu prafuite si rasuzate, scaune, dulapuri, masa de nefolosit; toate te indeamna sa pleci inapoi spre gara, sa faci cale-ntoarsa.
Incerci sa te abtii din plans, sa cauti solutii, ca doar esti mare si a doua zi trebuie sa dai tot ce poti mai bun; ai venit la cea mai grozava competitie la care visai. Te intrebi: dormi cu masca pe nas sperand sa poti respira cat de cat bine sau cauti un hotel? Alegi hotelul macar pentru prima noapte, ca a doua zi e marea competitie si vrei sa te odihnesti. Teoretic sunt in aceasta „inclestare” cei mai buni elevi din tara din domeniul tau. (…)
Cinstit era, daca nu poti decent organiza, sa lasi pe altii s-o faca. Sau macar gasiti cei ce umbla cu ocaua mica… Fonduri poate ca or fi fost, dar cine sa stearga jegu’?„, este mesajul mamei nemultumite.
Pe de alta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar au prezentat exact nivelul de finantare pe care l-a primit pentru fiecare elev ajuns la olimpiada, la Timisoara.
„Suma primita de la minister a fost de 100 lei/zi pe copil! 20 lei cazare/zi si 80 lei masa/zi. La asta s-au adaugat 150.000 lei dati de Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara pentru tipizate, rollup-uri, bannere, caiete program, mape, diplome! Dar au fost 1200 de copii„, a precizat Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.
Scolile din Timisoara sunt administrate de Primaria Timisoara care nu a mai investit de ani buni la Colegiul Henri Coanda, intrucat acesta a fost cuprins intr-un proiect de renovare care porneste in urmatoarea perioada.
Reprezentantii Inspectoratului au admis ca, la Colegiul Henri Coanda, conditiile nu au fost cele mai bune, insa spun ca a fost solutia de avarie pe care au fost nevoiti s-o accepte. Asta, dupa ce universitatile din oras nu au mai putut prelua pentru cazare elevii olimpici, intrucat, odata cu ridicarea restrictiilor impuse de pandemia de COVID, studentii cazati in camine au fost nevoiti sa revina la cursuri fizic, si, deci, sa isi ocupe locurile in camine. Astfel, o parte dintre olimpici au ajuns sa fie cazati in internatele scolilor.
„Internatele si cazarea nu s-au ridicat la nivelul de cazare pe care-l puteau primi minunatii copii, dar, in rest, s-a muncit enorm pentru intreaga organizare a evenimentelor, organizare ce a insemnat mult mai mult decat spatiile de cazare. Fara ei: inspector general adjunct, inspectori scolari, directori, profesori si personal didactic auxiliar si nedidactic din Timis, copiii nu ar fi putut pleca, intr-un procent foarte mare, multumiti de la noi! Cu bune si rele (care nu au depins de noi, organizatorii), am facut mai mult decat a fost posibil. Ne cerem scuze pentru acei parinti care au avut de suferit din cauza imaginii (nu a curateniei) unui mobilier invechit de zeci de ani si le multumim celor care au avut toleranta si au acceptat ca Timisul a facut mult, mult mai mult decat ar fi fost posibil cu resursele existente.
De notat este faptul ca la secretariatul olimpiadelor deja desfasurate (…) nu s-a înregistrat nicio sesizare privind condițiile de cazare sau masa ale elevilor. (…) La unitatea de invatamant au fost gazduiti si primiti cu tot ce a avut mai bun in scoala copiii concurenti la olimpiada nationala de muzica.
Conditiile de cazare in internate nu sunt o necunoscuta pentru nimeni, pentru niciun judet. Si copiii din Timis cand pleaca in alte judete, in cea mai mare parte stau in conditii similare. Ne-am bucura cu totii sa avem sume alocate pentru a-i caza in hotel de 4 stele, pentru ca ei sunt copiii cu care ne mandrim si sunt cei care reprezinta Romania. Din pacate, nu se pot face minuni si spatiile nu pot fi reabilitate de unitatile de invatamant, ele fiind proprietatea Consiliilor Locale.
Pozele surprinse de parinte sunt usor tendentioase, ele fiind realizate la lemnaria ferestrelor, foarte veche de altfel, respectiv in spatele unei nise, unde erau rafturi si ele, este drept, extrem de vechi. Nu a fost fotografiat mobilierul intreg din camera si nu a surprins decat partile negative. Camerele au fost curate, perdele spalate si atat cat se poate in spatii vechi, fara investitii de ani de zile, s-au asigurat conditiile de igiena, fara a putea fi inlocuit mobilierul din sumele primite pentru organizarea evenimentului.
Nu ne ascundem, aceasta este realitatea din internate, insa am dori ca ea sa fie corect prezentata si sa nu fie diminuat efortul colegilor de a organiza pentru sute de copii, cele mai bune activitati, cele mai posibile conditii si cea mai buna servire.
Fara un suport financiar consistent pe zona de cazare si masa, indiferent cat de buni organizatori suntem noi, evenimentele pot fi frumoase,emotionante, dar nu perfecte! Copiii olimpici vin, o mare parte, din familii, care le ofera acasa conditii de trai excelente! E firesc sa fie agasati daca compara„, a adaugat inspectorul general al ISJ Timis, Aura Danielescu.
Etapa nationala a Olimpiadei de Muzica a avut loc la Timisoara, intre 20 si 23 aprilie, si s-a desfasurat la Liceul de Arta Ion Vidu.